dissabte, 24 d’agost del 2013

UN MES DESPRÉS, PARLA UN MAQUINISTA DE L'AVE: "En la línia Albacete-Alacant pot ocórrer una tragèdia com la de Santiago". És maquinista de l'AVE, té 30 anys d'experiència portant ferrocarrils i concedeix l'entrevista amb la innegociable condició que el seu nom no sigui posat en negre: "És millor per a tu. Si et deixo que donis el meu nom, no podré contestar amb tota sinceritat a les preguntes que m'has proposat ". I afegeix una altra condició: "Quan escriguis l'article, parla de maquinistes i no de conductors. A mi m'és igual, però a molts dels meus companys els està molestant que ens truqueu conductors. Som maquinistes. Recordeu-vos, per favor ".





Coneix algun tram més de la xarxa espanyola amb deficiències de seguretat semblants a les que van contribuir al descarrilament del tren de Santiago?
MAQUINISTA. - Sí, és clar que sí. Conec diverses.
EC. - Em pot donar algun exemple?
M. - És clar. La línia Albacete-Alacant és un exemple. Es va obrir exactament com la de Santiago, amb l'agreujant que ni tan sols les estacions de Villena i Albacete estaven acabades.
EC. - Hi insisteixo: em diu que en la línia Albacete-Alacant, concretament, demà una indisposició, error o distracció del maquinista pot fer a aquest tren descarrilar a 190 per hora o la velocitat que sigui ...
M. - Sí
EC. - I sabent això tant vostès com Renfe i Adif, els trens segueixen circulant amb només un maquinista.
M. - Sí, en molts casos sí.
EC. - ¿I a vostè, com a maquinista amb experiència, li sembla normal?
M. - No Jo sempre he dit que és una barbaritat que el maquinista vagi sol.
EC. - ¿Sempre ha estat així?
M. - No, abans anaven el maquinista i l'ajudant del maquinista. Comencem a anar sols quan es va eliminar, l'any 2000, la figura de l'ajudant.
"A vegades el maquinista ha patit un infart"
EC. - Quan es condueix sol, no senten por a una indisposició sobtada, o qualsevol problema que pugui fer perdre el control al maquinista i provocar un accident?
M. - És clar. Ha passat moltes vegades que maquinistes han patit un infart o algun altre problema greu. És veritat que s'activa l'home mort i el tren s'atura automàticament. Però l'home mort no és infalible. Fins i tot, en casos molt extrems d'avaries, el desconnecta el mateix maquinista, perquè el sistema s'ha espatllat i dóna constantment un senyal d'avaria.
EC. - Arran del descarrilament de fa un mes, s'estan fent reformes per pal · liar en altres trams deficiències com les que van contribuir a l'accident de Santiago?
M. - De fet, acaben d'instal · lar, a conseqüència de l'accident de Santiago, les pantalles de limitació de velocitat i els rombes [senyals verticals d'avís semblants a les de carretera] del tram Madrid-València. Abans no hi havia.
EC. - Coneix més deficiències en el tram Albacete-Alacant?
M. - Sí En aquest tram no està instal · lat el sistema ERTMS de seguretat, tal com ens ho han venut. Tu pagues un bitllet d'alta velocitat i vas a 200. Això és velocitat alta.
EC. - Quina explicació té que no sigui TAV?
M. - El sistema (electrònic de màxima seguretat) ERTMS té diversos nivells: des del zero fins al dos. En aquest tram s'han estalviat el Nivell 1. El de radiobalises. No ho han instal · lat. S'hauran estalviat un munt de diners en radiobalises. Després, el màxim, és el Nivell 2. Han posat ja dos repetidors, però ahir encara no estava funcionant. Es preveu que comenci a funcionar l'octubre. Aquest sistema està basat en radiofreqüències. Permet anar a majors velocitats i apropar més un tren amb un altre, perquè la comunicació de freqüència és contínua. Però ara estan funcionant amb el sistema Asfa (més primitiu i menys segur).
EC. - Amb el sistema ERTMS, en aquest nivell 2 que m'ha explicat, s'hagués produït l'accident de Santiago?
M.-Mai hagués passat aquest accident.
EC. - Un pregunta complicada. És culpable el maquinista de Santiago?
M. - En part sí, però només en part. Garzón és un maquinista molt format. L'accident de Sant Jaume s'ha produït per un gran cúmul de coincidències fatals, terribles. Per això no hem de posar-nos catastrofistes. Jo segueixo enviant a la meva família en ferrocarril.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS