divendres, 16 d’agost del 2013

ALTRE INCOMPLIMENT DE PROGRAMA DEL PP. Sòria diu que el Govern ja no intervindrà més per evitar pujades brusques de la llum. El ministre d'Indústria, Energia i Turisme ha dit que, per aquest tipus d'accions, s'ha generat el dèficit de tarifa que ara deuen pagar tots els contribuents.




El Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme no intervindrà en el futur per frenar possibles pujades brusques dels preus de l'electricitat i deixarà les futures revisions a mercè dels mecanismes establerts, ja siguin les subhastes per fixar el cost de l'energia o la nou sistema automàtic de correcció de peatges, va indicar en una entrevista amb Europa Press el ministre José Manuel Soria. "Fins ara, quan es produïa una diferència entre els ingressos i costos, el Govern tenia la discrecionalitat de compensar-ho o no pujant o baixant els preus", va indicar el ministre, abans de recordar que aquesta situació va contribuir a originar el dèficit de tarifa, que en termes acumulats puja a 26.000 milions d'euros.
Tanmateix, amb la reforma s'aplicarà un mecanisme automàtic de revisió de peatges quan hi hagi una desviació superior al 2,5% dels ingressos, de manera que aquesta circumstància "es reflectirà en els preus" sense que hi hagi "discrecionalitat". "Això és molt bo, perquè els preus ens estaran donant senyals exactes de quin és el funcionament del mercat i quins són els costos del sistema", ha sostingut. Malgrat confiar en aquest mecanisme i renunciar a qualsevol intervenció per evitar pujades, el ministre va assegurar que un dels objectius de la reforma energètica és precisament evitar pujades del rebut. "Tot l'esperit de la reforma és evitar que el preu de l'electricitat hagués pujat a Espanya des de gener del 2012 un 42%, després d'haver-ho fet un 63% entre 2003 i 2011".
El ministre va sostenir que, amb la reforma, "s'ha evitat un augment del 42%" en el rebut de la llum, enfront del 8% de pujada final des de 2012. "Però si el mercat marca una nova pujada, lògicament això ho va a reflectir el sistema, perquè si no ho fa estarem reiniciant novament el problema de generació del dèficit i, si això no es soluciona, haurà d'haver solucions més dràstiques de les que s'han adoptat ", va afirmar.
Empreses enfadades
Soria ha dit entendre que les noves mesures "no agradin" a les elèctriques, tot i que "s'ha intentat minimitzar el perjudici col · lateral". "M'hauria preocupat més que les elèctriques estiguessin encantades, perquè això significaria que no estem resolent com havíem de resoldre el problema", ha assegurat. En realitat, "el pitjor que li podria passar" a les elèctriques "seria que no es resolgués el problema", ja que el 2013 l'Estat deixarà d'avalar les titulacions de deute elèctriques i seran les elèctriques les que hagin de tornar a finançar-la, pel que no els convé que segueixi augmentant el dèficit de tarifa, ha assenyalat.
El ministre va sostenir a més que les mesures incloses en la reforma s'han adoptat "sobre una base de seguretat jurídica" i que el seu contingut "lògicament té totes les benediccions de tots els serveis jurídics de l'Estat". A més, les mesures s'han llançat "d'acord a la doctrina que ha establert el Tribunal Suprem", assenyala.
Tancament de renovables
Durant l'entrevista, el ministre també es va pronunciar sobre els nous incentius per al tancament d'instal · lacions de renovables, pendents de desenvolupament. "No tenim articulat un sistema com pot ser el sistema de la Sareb en el sector bancari", però "sí obrim la possibilitat que, als que no puguin afrontar aquest tipus de projectes, puguem buscar una solució", ha indicat.
En tot cas, Sòria va assenyalar que, a l'hora d'afrontar aquests casos, "la casuística serà molt variada". L'incentiu es contempla perquè, "davant de la situació que es pugui donar, puguem seure a buscar possibles solucions", va afirmar. "Hi ha milers i milers d'inversors en tecnologies com la fotovoltaica, i no és el mateix un inversor que va aportar un autofinançament del 10% amb un crèdit del 90% i una inversió de 100.000 euros a un altre d'inversions de dos o cinc milions", assenyalar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS