dilluns, 19 d’agost del 2013

2.500 tones de fuel "il · legal" en els tancs de Cañete. Petrolífera Ducar, en la qual el mateix ministre de Medi Ambient manté un petit percentatge d'accions, emmagatzema fuel que acaba o prové de les gasolineres flotants gibraltarenyes que Cañete qualifica com "sancionables". El passat mes de desembre els tancs de l'empresa de Cañete albergaven 2.500 tones de combustible venut per vaixells gibraltarenys a la Zona d'Especial Conservació. A canvi de l'emmagatzematge de combustible, Ducar rep un milionari cànon per part d'empreses que operen a l'Estret i que en l'actualitat mantenen arrendades les instal · lacions de l'empresa familiar de Miguel Arias Cañete a Ceuta.




El ministre de Medi Ambient anunciava el passat dimarts la seva intenció d'endurir les sancions als vaixells que facin de gasolineres flotants a la Zona Especial de Conservació (ZEC) a les aigües de la badia d'Algesires que envolten el Penyal. Aquesta activitat, coneguda com bunkering i amb alt risc d'abocaments, està prohibida des que el passat 29 de novembre el Consell de Ministres va declarar protegida aquesta ZEC que comprèn 23.000 hectàrees i que inclou les aigües que es disputen Espanya i Gibraltar.
Arias Cañete negava dissabte que la seva empresa familiar tingués cap relació amb el negoci del bunkering a l'Estret: "La nostra petroliera no treballa a la badia de Gibraltar, treballa al port de Ceuta i Les Palmes de Gran Canària emmagatzemant combustible en terra". El ministre, però, reconeixia que la seva empresa "emmagatzema combustible per compte d'altres persones que el porten a petroliers i, quan volen que se'ls torni, se'ls subministra en port". Encara insistia: "El que fem no té res a veure amb les gasolineres flotants a la badia de Gibraltar en una Zona d'Especial Conservació". Però Cañete no va explicar tota la veritat.
Efectivament, l'empresa Ducar de què, segons el registre mercantil, el matrimoni Cañete-Domeq posseeix gairebé un 6% (la majoria de les accions està en mans d'altres familiars) compta amb uns gegantins magatzems de combustible al port de Ceuta. Però part del fuel emmagatzemat en els seus tancs prové o acaba en gasolineres flotants de Gibraltar. A canvi de cànon anual, Ducar lloga la meitat de les seves instal.lacions (84.000 metres cúbics) a la companyia Vilma Oil, una empresa dedicada a la venda de combustible per a vaixells que transiten per l'estret de Gibraltar i que reconeix subministrar i proveir-se de fuel provinent de gasolineres flotants gibraltareñas, que es beneficien del favorable i qüestionat règim fiscal del Penyal.
2.500 tones de fuel "il · legal" en els tancs de Cañete
D'acord al registre del port de Gibraltar, el passat 21 de desembre (un mes després de la prohibició de Medi Ambient) el tanquero Sigui Dweller, amb bandera xipriota i operat per la companyia Vilma Oil, carregava 2.500 tones de combustible a la gasolinera flotant "Besiktas Orient", pertanyent a la companyia Bomiflot, amb llicència gibraltarenya. Després el repostatge, el Sea Dweller portar el fuel als magatzems que Vilma Oil manté arrendats a l'empresa familiar d'Arias Cañete. Posteriorment, el combustible va ser progressivament distribuït als vaixells del port de Ceuta, tant als que romanien atracats com als que estaven fondejats. Aquesta última és una activitat legal, però no deixa de ser una modalitat de bunkering, atès que el traspàs de combustible es realitza de vaixell a vaixell encara a l'abric del port, el que minimitza el risc mediambiental.
Malgrat les darreres declaracions del Arias Cañete desvinculant-se del negoci del bunkering, aquest no ho ha de tenir tan clar ja que el passat 29 de novembre, dia en què Consell de Ministres va aprovar el projecte de Reial decret per declarar Zona d'Especial les aigües que envolten el Penyal, el ministre de Medi Ambient (promotor de la mesura) es va absentar de la deliberació per conflicte d'interessos. Excusatio non petita ...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS