diumenge, 21 de juliol del 2013

Proveïdors denuncien que els suborns se segueixen produint. Així es negocia una 'mossegada', comissions, donacions a canvi de ... a Espanya.




Un conegut productor de cinema i vídeo visita el despatx d'un alt càrrec d'una administració autonòmica per presentar-li el projecte d'una sèrie documental. El conegut productor no vol donar el seu nom, i per tant seria massa arriscat que el periodista revelés el nom de l'alt càrrec. Però el periodista que signa estava en aquesta reunió, en qualitat de guionista.
-Aquest projecte no és cap tonteria-va dir l'alt càrrec passant les pàgines del guió a velocitat de vertigen-. No creguin que no ho estic llegint, és que he de llegir tantes coses que ja he après a llegir en transversal.
El productor i el periodista somriuen mercaderamente davant la campechanía l'alt càrrec.
- ¿I això, com seria viable?
-El pressupost detallat està al final del dossier-diu el productor.
-Ah, sí, ja ho he trobat.
L'alt càrrec fes un cop d'ull ràpid i apunta, sense aixecar el cap.
Sí, jo crec que podria ser viable ...
Bé, en aquest pressupost també va inclòs el seu ... -Silabea el productor amb la més exquisida naturalitat.
L'alt càrrec allunya les paraules amb una mà agitant sense violència, com qui espanta a un ocell amic que se sap que va a tornar.
-Anem a deixar ara això, eh? Molt bé-s'aixeca l'alt càrrec-, ho estudiaré. Ara he de deixar-los. Anem a estudiar això amb més deteniment i ens mantenim en contacte.
Quan va sortir d'allà, aquest periodista li va preguntar al productor directament.
-Cony, oncle. Li has ofert un suborn, no?
-Sí, és clar. La seva part. Tu d'on has sortit?
-Però, ¿es diu així? Ho seu? En pla bèstia?
-Doncs clar que es diu així. Com es dirà? Si no ofereixes res, no tens el contracte. Ara ja veuràs com s'ho llegeix (el projecte).
Amb finor i naturalitat
Després li va detallar al periodista que cada partida, de producció, de direcció, d'il · luminació, de càmeres i sonoritzacions, de tot, està inflada entre un cinc i un deu per cent per a mossegades. Per suborns als responsables de les diferents administracions per les quals ha de passar cada un d'aquests projectes. És una cosa que es fa amb naturalitat i certa elegància. El mateix Luis Bárcenas li va comentar aquests dies al jutge Ruz que les mossegades han de ser donades i rebudes amb certa finor: "Per delicadesa, no comptàvem els diners davant dels donants", ha apuntat molt civilitzadament l'extresorer del PP davant el jutge.
El 20% del PIB espanyol es mou en diner negre. Dins van mossegades com la dalt relatada. Vint anys després, el periodista truca al productor i li pregunta si tot segueix igual. Si se segueixen presentant projectes amb el pressupost inflat per dir-li amb naturalitat als alts càrrecs que va inclòs "la seva".
-Doncs clar. I ara pitjor. Ara que no surt res, nosaltres estem treballant amb un 20% de mossegada.
Comissions 'fines'
Suzanne K. Tampoc vol donar el seu nom. És alemanya i executiu d'una multinacional alemanya d'electrodomèstics i tecnologia mèdica amb presència a tot el món. I porta prop de 15 anys instal · lada a Espanya. "El problema d'Espanya és la corrupció. Jo he treballat i treball en molts països d'Europa i no he vist res igual. Aquí sempre has de tancar els tractes amb comissions pel mig. En el nostre cas, es fa de manera fina. Senzillament, per aconseguir un contracte institucional, t'imposen assessors o empreses assessores a les que has de pagar per no fer res. Tot està revestit de legalitat però saps que estàs pagant suborns. A vegades, a aquests assessors no els arribem a veure mai, ni a parlar amb ells ".
Un recent informe de la Fundació d'Estudis Financers revela que el nivell de relació entre l'economia submergida i la corrupció política és del 80%. I que si Espanya acordés mesures eficaces per lluitar contra les mossegades podria recaptar, realistamente, uns 20.000 milions d'euros anuals més. I regularitzar a un milió de treballadors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS