dissabte, 6 de juliol del 2013

No hi ha marca Espanya: "Les empreses nacionals, s'aferren LES EXPORTACIONS PERÒ SENSE DESTACA LA NACIONALITAT, i eviten presentar els seus productes sota la bandera del made in Spain. No es pot presumir en pavellons internacionals de producte espanyol, pel simple fet de ser-ho, sinó per la seva qualitat.




La crisi està deixant al seu pas un diluvi de xifres negatives sobre l'economia, però enmig de l'aiguat les empreses espanyoles han trobat en les exportacions l'impermeable sota el qual protegir-se. No obstant això, les companyies treballen de manera independent i eviten presentar els seus productes sota la bandera del made in Spain.
"El país no està ara per treure pit", lamenta Miguel Otero, director general del Fòrum de Marques Famoses Espanyoles (FMRE). La iniciativa, que va néixer el 1999 amb l'objectiu de defensar la internacionalització de les marques espanyoles, reuneix avui més de 100 empreses líders en els seus sectors (Abertis, BBVA, Borges, Cosentino, Iberdrola, Zara i Tous, entre d'altres), la facturació conjunta equival al 40% del PIB espanyol.
"A Espanya les empreses han fet la guerra pel seu compte històricament i ara aquesta tendència s'ha pronunciat per la crisi. No es tracta d'esquivar la nacionalitat, però tampoc és moment d'incidir-hi. Quan Espanya recuperi la seva credibilitat interna i la confiança externa, es podrà presumir ", explica Otero.
"Les empreses no han de fer marca país".
En FMRE, encara que donen suport als poders públics en la seva estratègia d'impuls de la imatge d'Espanya fora de les nostres fronteres, insisteixen que "no són les empreses les que han de fer marca país, és el país que ha de posar en valor les seves marques ". Un punt, aquest últim, que segons el parer de Miguel Otero és millorable i explica per què moltes de les empreses líders no volen anar als pavellons internacionals, ja que consideren que l'administració ni els dispensa el tracte que mereixen.
"No es pot tractar a tots per igual. L'Estat ha d'entendre i premiar la tasca de les grans companyies, que obren camí a les petites ", apunta Otero.
En aquest sentit, Miguel Otero considera que Espanya ha fallat en la seva estratègia comercial: "Durant els anys de bonança s'ha despreocupat i quan ha esclatat la crisi s'ha trobat amb un teixit productiu no tan competitiu com podria".
A Marques Famoses consideren que la principal desavantatge amb què han de lluitar actualment les firmes nacionals és "el pagament diferencial de finançament, que arriba a ser del doble respecte a altres països de la zona euro, cosa que afecta negativament en el compte de resultats ".
Un segell per unir-los a tots
Javier García-Inés i Vicente Ruíz van detectar "la necessitat de les petites i mitjanes empreses de caminar juntes". Amb l'objectiu de posar en valor l'origen espanyol, oferir transparència al consumidor a través d'un correcte etiquetatge i millorar la competitivitat del teixit industrial nacional, aquests dos joves emprenedors espanyols han llançat el segell Origen Certificat. "Està tenint una gran acollida, però encara no podem donar xifres perquè estem els auditors treballant amb les empreses que han sol · licitat unir-se a la iniciativa", apunta García-Inés.
Aquesta iniciativa privada, que no té el suport de les administracions públiques, vol atorgar als productes un valor afegit, en garantir que almenys el 51% del procés de fabricació va tenir lloc a Espanya. Però els seus fundadors matisen: "No volem llançar el missatge que es compri producte espanyol, pel simple fet de ser-ho, sinó per la seva qualitat. Si hi ha un producte alemany millor, animarem els espanyols a progressar en aquesta direcció ".
A més, la seva experiència com a consumidors i també com a petits empresaris els ha animat a treballar en la recerca d'un punt comú entre tots dos. "El segell busca que productor i consumidor s'entenguin i s'ajuntin, oferir al denominat consumidor responsable totes les garanties de qualitat en els productes nacionals".
El segell Origen certificat pot ser la solució a les esquerdes que hi ha en l'etiquetatge made in Spain, que permet que empreses que no fabriquin a Espanya venguin producció nacional. "Hi ha empreses que no fabriquen a Espanya, però que usen el segell. Importen de la Xina, però a través d'un canvi poden posar aquest segell", assegura Ruiz.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS