divendres, 26 de juliol del 2013

La família Cotino acusada d'endur 90 milions en obres públiques. Cotino cap policial en l'accident del metro de València. Per a qui no conegui la saga, només cal dir que el seu principal exponent és Juan Cotino, actual president de les Corts Valencianes, que en temps de José María Aznar va oficiar com a director general de la Policia, sent ministre de l'Interior Jaime Mayor Oreja.




Molts han estat els escàndols que han envoltat la família Cotino ". La frase es troba a la pàgina 27 d'un voluminós informe que va elaborar l'agència de detectius Método 3 el desembre del 2009, és a dir, fa una mica més de tres anys. El dossier, encarregat pel que sembla per un rival empresarial, inclou tots els negocis d'aquesta família, plans de parcel · les, maniobres per fer-se amb concessions i moviments polítics dels Cotino, una de les sagues de major arrelament de la Comunitat Valenciana. "S'informa també de qui és la família Cotino i les seves possibles irregularitats durant els últims anys que podrien acabar amb la imputació penal dels seus membres", diu el text, en poder del Confidencial.
Per a qui no conegui la saga, només cal dir que el seu principal exponent és Juan Cotino, actual president de les Corts Valencianes, que en temps de José María Aznar va oficiar com a director general de la Policia, sent ministre de l'Interior Jaime Mayor Oreja. En el moment en què la família va ser investigada per Método 3, Juan Cotino s'havia replegat a la seva comunitat i era conseller d'Urbanisme, Aigua i Habitatge de la Comunitat Valenciana. "Solter i agregat de l'Opus Dei", diu el text.
L'extens informe (s'elabora en el moment en què els Cotino volen vendre el complex residencial de La Maimona causa de les dificultats financeres per les quals travessava) esbudella els interessos empresarials del intricat holding empresarial d'aquesta família valenciana, que ha rebut en els últims anys centenars de milions d'euros en adjudicacions públiques. Una de les principals empreses propietat de la família (i que està sent investigada en diverses causes) és Sedesa.
"Els últims moviments en el capital mostraven que les accions de Sedesa eren al holding de la família Cotino, anomenat Gespainco", subratlla l'informe. I emfatitza: "Les accions estan aparentment a nom de Vicente Cotino Escribà [nebot de l'actual president de les Corts]. No obstant això, és obvi que la resta de la família Cotino també forma part de la mateixa ".
A través Gespainco, els Cotino controlen la companyia Asedes Capital, que al seu torn participa en Sedesa Inversions i aquesta és la que opta a adjudicacions oficials, ja sigui en solitari o en unions temporals d'empreses (UTE). Al seu torn, Asedes participa en una quinzena de companyies financeres i inversors, entre les quals cal citar Gestnavia, Pontia Equity o Sistemes Globals Immobiliaris.
Projectes per més de 90 milions
L'informe acusa, així mateix, a la família valenciana d'obtenir adjudicacions d'obres pública per valor de 830 milions d'euros entre 1998 i 2009. I això només en gairebé mig centenar de concursos. Fonts pròximes a Joan Cortino assenyalen al Confidencial que "és veritat que hi ha hagut concessions importants, però han estat a unions temporals d'empreses (UTE), de manera que les adjudicacions reals que es poguessin haver portat les empreses de la família és molt inferior ". L'informe de Método 3 ho quantifica: "Més de 25 vegades, l'empresa vinculada al vicepresident-es refereix a Juan Cotino-ha estat escollida en solitari per executar projectes per un import superior a 90 milions d'euros".
L'obra de major envergadura que va realitzar el grup d'empreses del polític popular és "la construcció i explotació de la CV-50, entre Benaguasil i l'A3, per un import de gairebé 505 milions d'euros. En aquesta UTE participaven Sedesa i Dytras, de la qual formen part Dragados i Construccions, Iridium i Concessions d'Infraestructures. Aquesta autovia es va adjudicar pel sistema de peatge a l'ombra, consistent en què les constructores avancen els diners per executar l'obra i recuperen la inversió quan entren en funcionament, atès que cobren un cànon per vehicle que utilitzi la infraestructura ".
El dossier assenyala que una altra de les irregularitats detectades va ser l'elevació dels preus d'expropiacions. Així, detalla que la companyia Alqueria Dolors SL, propietat de l'actual president de les Corts Valencianes "sol · licitar una retaxació d'una antiga parcel · la del Parc de Capçalera que li va expropiar l'Ajuntament de València en 1998. La societat demana ara 3,6 milions d'euros per terra, és a dir, 24 vegades el que li va pagar l'Ajuntament i cinc vegades el valor del preu just. Aquest organisme va reconèixer el 2005 a la família Cotino el dret a rebre 687.000 euros per una parcel · la de 13.600 metres quadrats del Parc de Capçalera, quan l'Ajuntament la va valorar en 148.000 euros. El consistori accepta ara la petició de retaxació i ofereix pagar 255.000 euros als demandants ". Segons fonts pròximes al president de les Corts, "això demostra que, lluny de beneficiar-se de la seva situació política, se li va pagar molt menys del que se li hauria d'haver pagat".
La ganga dels geriàtrics
L'informe inclou també que el grup Sedesa es dedica a l'urbanisme, la promoció immobiliària, les energies renovables, els parcs eòlics, el sector mediambiental o la gestió de residències geriàtriques, entre d'altres negocis. "Gerocentros de la Mediterrània (del qual Sedesa Concessions posseeix un 38,7% del capital) explota, amb la marca Saba Centres Residencials, gairebé 2.000 places de majors subvencionades, per les que aquesta firma va ingressar uns 46 milions entre 2007 i 2008". El text especifica que, l'any 2006, el grup Saba tenia 213 places subvencionades. Quan Juan Cotino va arribar a la Conselleria de Benestar Social (fins a aquest moment, era conseller d'Agricultura) en 2006, es va produir una sorprenent evolució: a finals de 2008, el nombre de places subvencionades que tenia era ja de 1.938.
Per què? "Al gener del 2008, pocs mesos després de ser nomenat conseller de Benestar Social, Cotino va modificar les regles de finançament de places concertades en residències privades per a la tercera edat. Un dels principals beneficiaris d'aquesta reforma va ser Saba, que a finals de l'any passat va incrementar les seves subvencions en un 170%, arribant a 1.938 concerts. Aquestes xifres equivaldrien a 30 milions d'euros de finançament públic ". Paral · lelament, l'empresa Gerocentos es va veure beneficiada, convertint-se "en el major centre de residències de la tercera edat de València".
L'informe destaca que Sedesa, la societat de Juan Cotino, va ser "la primera empresa contractada per Terra Mítica per al moviment de terres en els terrenys de Benidorm". Aquest parc temàtic, esperonat pel llavors factòtum del PP valencià Eduardo Zaplana, va provocar un forat en les finances públiques de 40.000 milions de pessetes (250 milions d'euros).
Amic del 'Bigotes'
També incorpora detalls un informe de la Brigada antiblanqueig del Cos Nacional de Policia, segons el qual Sedesa ("el grup empresarial que dirigeix ​​Vicente Cotino, nebot del vicepresident tercer del Govern valencià, Juan Cotino), va rebre un total de 539 milions d'euros en adjudicaciones.Vicente Cotino manté una estreta amistat amb el responsable de la trama Gürtel a València, Álvaro Pérez, àlies el Bigotes, i amb l'exdirector general de Ràdio Televisió Valenciana, Pedro García. L'informe policial assenyala que el responsable de Sedesa va arribar a tractar amb el Bigotes i els seus socis, Pablo Crespo i Pablo Collado, la possibilitat de comprar Easy Concept, una de les empreses de la trama ".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS