dimarts, 30 de juliol del 2013

Espanya perd competitivitat: les pujades d'impostos disparen els preus, la pujada de preus a Espanya fruit de l'augment d'impostos i d'alguns marges empresarials, fa retrocedir el guanyat amb la baixada de salaris, salaris i jornades laborals que comencen a semblar-se a tercer mundistas.








La rebaixa de salaris com a fórmula per guanyar competitivitat ha quedat anul · lada amb l'arribada de l'estiu. Els salaris han seguit caient però les xifres demostren que l'economia espanyola no només no està guanyant competitivitat sinó que la perd a un ritme del 0,9% davant 2012. Dos factors expliquen que Espanya estigui desfent el camí: primer, l'encariment de l'euro (0,5%) i segon, les pujades de preus fruit de l'augment d'impostos i de l'augment de marges de les empreses (0,4%).
En la batalla pel mercat europeu, els productes Made in Spain s'estan encarint més que en cap país de la zona euro, segons reflecteix l'Informe Trimestral de Competitivitat que elabora el Ministeri d'Economia referent al segon trimestre del 2013. "Des d'agost de 2012 la taxa interanual d'Espanya se situa per sobre de la de la Zona Euro".
L'impacte de la pujada d'impostos s'està deixant notar en els preus però estan sent també els creixents marges d'algunes empreses dels que encareixen l'indicador més important per mesurar la competitivitat espanyola: els preus. Així, per exemple, els marges bruts de la distribució de gasolina han pujat un 31% fins a l'abril mentre que els del gasoil han crescut un 13%. El mateix Banc Central Europeu ha advertit a l'Executiu espanyol perquè vigili alguns marges empresarials que, a la llum de les últimes dades, expliquen la meitat de l'encariment i, sobretot, anul · len l'esforç fet pels treballadors que-segons el quadre macroeconòmic del Executiu-van veure com la remuneració per assalariat queia un 0,3% el 2012.
La pèrdua de competitivitat de l'economia espanyola es deixa sentir també fora de les fronteres europees. La fortalesa de l'euro explica aquest retrocés en els mercats internacionals. L'euro s'ha apreciat un 4,9% enfront la lliura esterlina, un 2,3% enfront la corona txeca i un 0,6% enfront del forinto hongarès fins al mes de juny, mercats als quals exporta nostre país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS