diumenge, 7 de juliol del 2013

El cruel assassinat d'Aurora Picornell, la pasionaria de Mallorca. Tenia 26 anys quan va ser afusellada La nit del 5 de gener de 1937 la líder del PCE de les Illes Balears va ser torturada i executada enfront del cementiri de Porreres costat de quatre de les seves companyes del sindicat de cosidores de la capital balear. Només a Mallorca van ser assassinades al voltant de 2.300 persones entre 1936 i 1942.




Hi ha qui sol qualificar a les dones com Aurora Picornell com a dona "avançada al seu temps". Aurora va ser la primera dona a militar al Partit Laic de Mallorca. Va ser qui va organitzar el sindicat de cosidores de la capital balear i també una de les principals dirigents del PCE de les Illes Balears. Va recórrer poble a poble l'illa de Mallorca per assenyalar amb el dit els culpables de l'explotació laboral dels obrers i obreres i defensar l'emancipació de la dona. La van assassinar a sang freda amb 26 anys d'edat. També als seus pares i germans. La afusellar davant del cementiri de Porreres costat de quatre companyes del sindicat de cosidores. Aurora era una dona alliberada del segle XX i els militars havien ordenat un retorn a l'Edat Mitjana.
Va ser la nit del 5 de gener de 1937. Aurora estava presa a l'antiga presó de dones de Mallorca després de la seva detenció a la Casa del Poble a l'estiu del 36. Aquesta nit de reis un grup de falangistes la va reclamar al costat dels seus quatre companyes. Aurora es va acomiadar dels seus camarades de cel · la i es va portar amb ella una bobina de fil. "Si sobrevisc us faré arribar aquests fils", els va dir. La bobina mai va tornar. Aurora va ser portada amb les seves companyes al convent de Montuïri on va ser brutalment torturada per després ser afusellada davant de la façana del cementiri de Porreres.
"La gent que la va conèixer recorda d'ella la seva alegria i optimisme. Era, diuen, elèctricament optimista. Era una gran escriptora i tenia un molt bon verb. Seus escrits mostren una cosa que no es veu avui en dia. Denúncia l'explotació laboral des la primera persona, des de la pràctica i denúncia als explotadors amb nom i cognoms ", explica Públic Josep Quetglas, que ha aconseguit reunir cinquanta articles de la líder comunista en l'obra Aurora Picornell. Escrits 1930-1936.
La història d'Aurora com a escriptora va començar el 1926. Tenia només 16 anys però ja llavors va escriure el pròleg de l'obra És la dona superior a l'home?. El seu breu escrit li serveix per conèixer a Mateo Martí, futur director de la revista d'ideologia comunista nostra paraula. De la seva mà, la jove Aurora es va integrant en política alhora que va desenvolupant la seva faceta d'escriptora.
"Era l'única dona en el Partit Laic, així que gràcies al seu verb i la seva capacitat per dirigir-se al auditori a poc a poc va adquirint popularitat. Ràpidament va començar a publicar entrevistes a republicans en revistes comunistes ia coordinar la revista La nostra paraula", assenyala Quetglas , que apunta que entre 1932 i 1934 Aurora se'n va a viure a València, des d'on escriu sota el pseudònim d'Amparo Pinós.
El 1934 Aurora tornaria a la illa. "Després de la revolució d'Astúries de 1934, torna a Mallorca i inicia el seu període màxim d'activitat política. En aquests anys es converteix en la vermella per excel · lència de les illes. Dóna molts mítings i es passeja poble per poble. Avui dia sorprèn que pogués visitar tres pobles el mateix dia tenint en compte les carreteres de llavors ", explica l'estudiós.
La seva personalitat i fama la van convertir llavors en referència del moviment obrer i comunista balear i en objectiu de la Falange de Mallorca. Quan el 18 de juliol es proclama el cop d'Estat, Aurora va anar al governador civil del govern republicà, Antonio Espina, a demanar armes per combatre el feixisme. Antonio Espina li va dir llavors que no calia. El general Godet li havia promès aquell mateix matí lleialtat a la República assegurant-li que ell ja estava molt gran per aquestes aventures.
Un dia després. Godet va dictar el bàndol militar i poques hores després, els colpistes dominaven l'illa. "La primera ordre després de prendre Mallorca va ser alliberar tots els presoners de Falange. La segona: localitzar i empresonar als dirigents de les organitzacions sindicals i polítiques republicanes", explica Públic l'historiador Manel Suárez, vicepresident de l'Associació Memòria Històrica de Mallorca .2.300 assassinats
La repressió va començar el mateix dia 19-explica Suárez-mitjançant llistes confeccionades "entre els líders locals de Falange i els nuclis de poder tradicionals dels pobles" i es pot dividir en tres etapes diferenciades. La primera abasta des del primer dia fins a setembre de 1937. "És una fase d'assassinats 'pedagògics'. Buscaven als líders polítics i sindicals a casa, els mataven i els deixaven en qualsevol cuneta a la vista de tots perquè s'escampés l'exemple", assegura Suárez.
La segona etapa va transcórrer setembre de 1936 i abril de 1937. "Aquesta etapa coincideix amb el nomenament de Mateu Torres, amic personal de Franco, i Francisco Parrado com a director de la Policia. És una època de terror desfermat. Anaven a les presons a buscar els presos, els afusellaven en tandes i els enterraven tots en fosses comunes. La cosa es va descontrolar tant que Torres va haver de ser cessat per petició de militars ", assegura l'historiador. Finalment, la tercera etapa abasta de 1937 a 1942. Suárez la defineix com el període de la "pseudolegalidad". Es produeixen afusellaments però abans hi havia una mena de judici i sentència condemnatòria.
En total, només a l'illa de Mallorca la repressió va acabar amb la vida d'unes 2.300 republicans. "Creiem que poden ser fins i tot més, però aquest la dada que hem pogut verificar", assegura l'historiador. Entre aquests 2.300 assassinats estar Aurora Picornell. L'endemà de la seva execució, un líder local de Falange va passejar el sostenidor d'Aurora pel seu barri. El símbol de dona lliure i alliberada havia caigut. Espanya ja estava una mica més a prop de l'Edat Mitjana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS