dijous, 16 de maig del 2013

La tan esbombada Marca Espanya té un esvoranc. Ana Pastor, que en el seu afany d'acompanyar les empreses espanyoles a la recerca de grans contractes internacionals, perdrà per la licitiación del tren d'alta velocitat que unirà les ciutats brasileres de Rio de Janeiro i Sao Paulo, per que Renfe no està en disposició de fer aquesta inversió.




La tan esbombada Marca Espanya té les seves esquerdes. Més aviat un esvoranc. És el que ha sorgit entre Talgo i la ministra de Foment, Ana Pastor, per la licitiación del tren d'alta velocitat que unirà les ciutats brasileres de Rio de Janeiro i Sao Paulo. Un projecte de 13.000 milions d'euros al qual l'empresa participada pels Oriol es nega a acudir de la mà de CAF, com li ha demanat la responsable d'infraestructures.
Segons han confirmat diverses fonts properes a les converses, Talgo no va acudir a l'última reunió promoguda per Foment per acostar les postures dels dos consorcis que volen concórrer a aquest concurs per separat, el de més volum de la indústria. Pràcticament duplica al de la línia que uneix Medina i La Meca (Aràbia Saudita), que va ser adjudicat a un grup d'empreses liderades per Talgo per 6.736 milions d'euros.
La companyia, participada pels fons de capital risc MCH i Trilantic, ha justificat la seva absència a aquest acte perquè havia mantingut una reunió prèvia amb Pastor i el seu número dos, Rafael Catalá, en què els va exposar la seva idea de no unir la seva oferta a la de CAF, el fabricant basc de trens que ja té diverses fàbriques al Brasil. Segons Talgo, la seva proposta en solitari és molt millor, tant des del punt de vista econòmic com el tècnic.
Els responsables del constructor de combois expliquen que la seva experiència en trens d'alta velocitat és molt millor que la del seu competidor, del qual asseguren no té una gran presència en aquest segment. Una altra cosa, afegeixen, és que el concurs es basés en la fabricació de vagons i màquines per al metro o els rodalies, on CAF és una de les empreses més competitives del món. De fet, la companyia amb seu a Beasain (Guipúscoa) ja ha guanyat vuit contractes al Brasil per servir diversos tipus de trens en ciutats com Recife, São Paulo o Belo Horizonte.
Per contra, CAF està disposada a compartir el suculent contracte de 13.000 milions que unirà les ciutats de Rio de Janeiro i Sao Paulo amb Talgo al considerar que el pastís és tan gran que es pot compartir. Així ho han transmès a la ministra de Foment, a la qual li han comunicat la seva predisposició a aportar els diners proporcional que li correspondria per la seva participació en el consorci.
Des Talgo es considera que la seva oferta independent té més opcions de guanyar el concurs, tal com va passar amb el de Medina-la Meca. "Hem demostrat que tenim una proposta guanyadora i que sabem fer-ho", indiquen des de la companyia gestionada pels Oriol, que per al'adjudicació del Brasil aniria acompanyada dels mateixos socis que es van emportar el gran contracte d'Aràbia. És a dir, Adif, OHL, Ineco, Cobra, Indra i Dimetronic, ja que Renfe no està en disposició de fer aquesta inversió.
La postura de Talgo suposa un menyspreu per a Ana Pastor, que, en el seu afany d'acompanyar les empreses espanyoles a la recerca de grans contractes internacionals, va convidar els dos fabricants a unir les seves forces. En cas contrari, els va avisar que retiraria el seu suport institucional. Com va passar amb La Meca, el suport de Foment sembla indispensable a la vista que algun dels rivals, com és el cas del consorci gal d'Alstom, té el suport de l'operador públic, SNCF.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS