dimarts, 9 d’abril del 2013

Xavier Sala i Martín: "Eurostat ha agafat la nova mentida de Montoro". "Montoro va obligar a les empreses a avançar el pagament dels impostos i comptabilitzar aquest avançament com un augment d'ingressos en 2012".



Fa uns dies, la Comissió Europea va corregir a Espanya en precisar que el dèficit del 2012 va ser del 6,98% del PIB i no del 6,74% que havia publicat el Govern en un principi. L'Executiu va culpar d'aquesta revisió a un canvi de criteri d'Eurostat, l'agència d'estadística europea. Però Brussel · les ho va negar i va reprendre el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en assenyalar que el criteri utilitzat per Espanya per computar les devolucions fiscals va ser "incorrecte".
L'economista Xavier Sala i Martín es fa ressò en el seu bloc personal d'aquesta polèmica, i escriu un article sota el títol d'Eurostat agafa la nova mentida de Montoro.
"Finalment Eurostat li ha picat la cresta el senyor Cristóbal Montoro per falsejar l'augment de la recaptació fiscal (i la consegüent reducció del dèficit)", assenyala el catedràtic de la Universitat de Columbia.
El comentari "ha agafat per sorpresa el ministre d'Hisenda qui el passat 6 de març va anunciar a bombo i platerets que si les autoritats europees li canviaven les seves estimacions, el canvi seria a la baixa", afegeix l'economista.
Sala i Martín recorda, en aquest punt, que ell ja va avisar en un dels seus articles del passat mes de gener, que les dades d'ingressos presentats pel titular d'Hisenda estaven inflats i que per molt que la revisió hagi sorprès Montoro, no hauria d'haver sorprès els lectors.
És a dir, prossegueix Sala i Martín, "Montoro va obligar a les empreses a avançar el pagament dels impostos i comptabilitzar aquest avançament com un augment d'ingressos en 2012". Des del punt de vista econòmic, explica, això no són ingressos de 2012 sinó ingressos de 2013 avançats. I com són avançats, el govern contreu un deute que ha de retornar de manera que aquest avançament ha de ser inclòs en la comptabilització del dèficit. "Així de simple. Naturalment, l'Eurostat li ha desmuntat el truc del ametlló al senyor ministre", denúncia.
Per Sala i Martín, el fet que no hagi funcionat comporta dues coses importants. "Primera, nou ridícul internacional del govern d'Espanya a què les autoritats europees han hagut de corregir un cop més".
I segon, "per intentar falsejar les dades, Montoro va obligar a les empreses a avançar els diners dels impostos en un moment en què l'accés als diners els era molt complicat. Això va posar en dificultats a milers d'empreses i comprometre a milers de llocs de treball ".
Montoro, conclou l'economista, "pot pensar que la seva cort està plena de ximples als quals pot enganyar amb facilitat. Però a qui volia enganyar de veritat, l'Eurostat, no el va enganyar".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS