dimecres, 10 d’abril del 2013

Mor José Luis Sampedro, escriptor i inspiració dels 'indignats' Amb una vida dedicada a l'humanisme i la docència, va ser un dels impulsors del moviment dels 'indignats' i destacat intel · lectual.



L'escriptor i humanista José Luis Sampedro, un referent intel · lectual per a Espanya i impulsor del moviment dels indignats, va morir a Madrid aquest dilluns als 96 anys, ha informat aquest dimarts la seva dona a l'explicar que el també acadèmic buscava un comiat a la "manera senzilla ".
Destacat acadèmic en economia i prolífic escriptor durant gran part de la seva vida, Sampedro va dedicar la part final de la seva vida al moviment juvenil 15M o dels indignats que el 2011 va atraure la mirada mundial per les seves protestes en contra del model econòmic desavantatjós per les noves generacions .
Va néixer l'1 de febrer de 1917 a Barcelona, ​​però va créixer fins als 18 anys a Tànger, una ciutat del nord del Marroc on el seu pare fungía com a metge militar. Per 1946 va aconseguir la seva doctora en Economia i després va ser acadèmic a l'Escola Oficial de Periodisme ia la Facultat de Ciències Econòmiques de la Universitat Complutense de Madrid, segons l'agència EFE.
"Dins de cada un de nosaltres hi ha infinitat de coses que no arribem a desenvolupar i el veritable desenvolupament és que cadascú arribi el més alt possible en el seu coneixement", va dir en entrevista amb EFE el 2011 quan es va estrenar en teatre la seva obra La somriure etrusca, un dels seus llibres més famosos.
"Aquest desenvolupament i aquest intent de coneixement vindria bé fins per a l'economia, perquè seríem més justos, més equilibrats i no hi hauria tants xocs entre els que tenen i els que no", va dir Sampedro, que en la seva filosofia deia que ell era un economista que buscava que els pobres fossin menys pobres, no com altres que busquen que els rics siguin més rics.
També Premi Nacional de les Lletres 2011, va ser condecorat amb l'Ordre de les Arts i les Lletres d'Espanya per la seva trajectòria i pensament.
"Que la terra et sigui lleu, company, que sempre vas ser jove", "hauríem indignar mil vegades", "gran persona, gran company i gran amic", així com la petició de la seva vídua, Olga Lucas, que "se li plori el menys possible i que se segueixi lluitant el màxim possible ", van ser algunes reaccions en Twitter a la seva mort, d'acord amb EFE.
Va trobar pau en la seva vida, com ell mateix deia, al costat de la seva dona que va conèixer en la dècada dels 90 i amb qui es va casar el 2003. Junts mantenien la "teoria dels bous", com afirmaven: "Jo em suport en ella i ella en mi", reflex del sentit de l'humor que va conservar fins als seus últims dies.
Des de 1990 ocupava la butaca acadèmic F de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE). "Va ser un acadèmic molt preocupat per la llengua, per les actituds que l'Acadèmia havia de tenir davant seu en aquests moments de la vida", va dir a EFE aquest dimarts José Manuel Blecua, director de la RAE.
"Era extraordinàriament lúcid, amb un esperit molt juvenil i un sentit crític de la realitat molt acusat", va continuar Blecua. "I com amic era molt simpàtic, exemplar, afectuós ... Donava gust parlar amb ell, en el tracte diari, com a company a la institució ".
La arxiduquessa (1982), El somriure etrusca (1985), Mar al fons (1992), L'estàtua d'Adolfo Mirall (1994), L'ombra dels dies (1994), Els mongols a Bagdad (2003) i les seves memòries Escriure és viure, que va redactar en col · laboració amb la seva dona estan entre una desena d'obres de la seva autoria.
En la seva obra literària va escriure llibres acadèmics, novel · les, contes i teatre. Però el pròleg per ¡Indignaos!, L'autor francoalemany Stéphane Hessel, mort el passat 27 de febrer-va atreure l'atenció dels joves europeus en ser una inspiració del moviment que pugna per un millor model econòmic.
Sobre teatre escriure El colom de cartró, que va guanyar el Premi Nacional de Teatre Calderón de la Barca el 1950. Entre els seus llibres sobre economia està Realitat econòmica i anàlisi estructural, Consciència del subdesenvolupament, El mercat i nosaltres i el llibre còmic L'economia de mercat.
Va defensar una "economia més humana, més solidària, capaç de contribuir a desenvolupar la dignitat dels pobles" i, després de la notícia de la seva mort, han sorgit desenes de missatges a Twitter, la xarxa social on es va gestar part de l'organització de els anomenats indignats amb l'economia.
En una carta escrita per Jose Luis Sampedro el maig de 2011 als manifestants del 15M els mostrava la seva adhesió a la iniciativa Democràcia real ja!, Però, necessitava amb la seva incisiva ploma, "interpretant la paraula 'real' com adjectiu referit a realitat i no a reialesa ", segons EFE.
"No acceptar sense més la tirania del poder financer i l'abandonament dels valors que encarnava la nostra civilització" va ser l'anomenat que va fer en els últims anys als joves perquè siguin ells qui prenguin les regnes del seu futur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS