dimarts, 9 d’abril del 2013

¿ I per què el PP no titlla la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de "franquistes" o "falangistes"?.



Titllar de "nazi" o "feixista" l'adversari s'està convertint en un lloc comú del debat polític espanyol. Dins dels partits de l'arc parlamentari, el PP és el que utilitza amb més desimboltura aquests qualificatius, com ho està fent ara mateix per descriure als promotors dels escraches ia qui els donen suport.
Segurament el gran filòleg Victor Klemperer, autor d'aquesta obra suprema denominada la Llengua del Tercer Imperi, es revolvería en la seva tomba si veiés l'ús tan frívol que s'està donant als termes "nazi" i "feixista", perquè si d'alguna cosa va intentar alertar Klemperer a la humanitat és dels perills que comporten la manipulació de les paraules i la despulla del seu significat.
Amb independència del debat sobre la legitimitat del escrache (en si mateix o en les modalitats més extremes), el que pretén ara plantejar aquest MONO POLÍTIC és una inquietud lingüística: per què el PP, ja posat a cridar als de la Plataforma de Afectats per la Hipoteca "nazis" i "feixistes", no els titlla també de "falangistes" o "franquistes"?
El 20 de novembre de 2002, coincidint amb el 27 aniversari de la mort de Franco, la Comissió Constitucional del Congrés dels Diputats va aprovar una resolució que, originalment, estava dirigida a condemnar en exclusiva al franquisme, però que finalment, després de la presentació del PP d'una esmena transaccional, va diluir aquest objectiu inicial. Malgrat tot, el text no deixa de tenir transcendència, ja que diu algunes coses molt interessants i és el més a prop que el partit fundat per Manuel Fraga ha estat de pronunciar una condemna explícita al franquisme.
El primer punt de la resolució diu:

    
(...) Ningú pot sentir legitimat, com va passar en el passat, per utilitzar la violència amb la finalitat d'imposar les seves conviccions polítiques i establir règims totalitaris contraris a la llibertat ia la dignitat de tots els ciutadans, el que mereix la condemna i repulsa de nostra societat democràtica.
I el tercer punt expressa el següent:

    
(...) El deure de la nostra societat democràtica de procedir al reconeixement moral de tots els homes i dones que van ser víctimes de la Guerra Civil i també de tots van patir més tard la repressió de la dictadura franquista.
És a dir, si el franquisme va ser un d'aquests règims que mereixen repulsa, i si s'admet que hi va haver repressió institucionalitzada des del poder, per què el PP no comença a utilitzar el terme "franquista" per qualificar els que, des del seu punt de vista, utilitzen la violència per imposar les seves conviccions?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS