divendres, 1 de març del 2013

PER UNIFICAR TOTA LA GESTIÓ TRIBUTÀRIA DEL CONSISTORI Madrid 'enterra' 10 milions en un programa informàtic que no funciona. Després d'aquest fiasco, De moment, ningú pot garantir quan es produirà definitivament la mutació de dades i quants diners més es destinarà de les arques públiques al projecte.




Era el sistema informàtic cridat a unificar tota la gestió tributària que es tramita a l'Ajuntament de Madrid. No obstant això, després de sis anys de desenvolupament, dos contractes amb empreses tecnològiques i deu milions d'euros d'inversió, el programa que el 2006 va anunciar a bombo i platerets el llavors alcalde de Madrid, Alberto Ruiz Gallardón, ha quedat en foc d'encenalls.
El representant municipal d'UPyD, David Ortega, va treure a la llum en la comissió municipal de dimecres el fiasco de l'aplicació informàtica que pretenia unificar la gestió tributària i evitar duplicitats a l'hora de gestionar gravàmens i taxes per reduir el cost. El responsable de l'organisme autònom d'Informàtica de l'Ajuntament de Madrid, José Miguel González, li va contestar que el sistema no es pot posar en marxa "de la nit al dia" i que l'avanç ha de ser segur per garantir l'operativitat.
De moment, els resultats són pràcticament nuls pel que s'esperava d'aquest gran projecte, la posada en marxa estava prevista per al 2008. El nou sistema de gestió de tributs municipals, el projecte Pal, pretén oferir una cobertura integral de la gestió d'impostos i taxes substituint el sistema actual, el que permetria un nou sistema tributari més econòmic que evitaria els costos de manteniment. Amb aquest sistema, els madrilenys podrien també fraccionar els pagaments dels impostos.
El sistema informàtic d'ingressos municipals ha d'englobar les dades històriques d'uns cinc milions de madrilenys i els actuals dades d'uns set milions d'usuaris que paguen algun tipus de taxa anual al consistori, avui sota les ordres d'Ana Botella. Gallardón va encarregar el projecte a l'empresa pública Informàtica de l'Ajuntament de Madrid (IAM), que al seu torn va subcontractar a dues privades, T-Systems i TAO, per desenvolupar el pla. El Consistori va esperar fins al 2009 per trencar el contracte laboral davant el fracàs de la posada en marxa. El 2010 va traspassar la idea a Indra, una companyia que tres anys després només ha estat capaç d'implantar un impost minoritari, el d'execució substitutòria. Un traspàs ridícul si es té en compte que fins que no cedeixin tots els tributs del vell, el nou no es pot utilitzar. De moment, el consistori ja li ha desemborsat quatre milions d'euros a la companyia tecnològica.
Segons la versió oficial de l'Ajuntament, hi ha entre 50 i 60 persones que treballen en el llançament del projecte. El març de l'any passat es va intentar una implantació definitiva per a la migració de dades, però el pla es va avortar perquè, segons la versió d'algun treballador, la base antiga i la nova són incompatibles. A més, l'equip va realitzar intents de migració de dades personals sense tenir resolt el problema de la normalització dels mateixos.
El responsable municipal reconeix que cada cicle de prova porta un mes de treball, en el qual es depuren una sèrie de particulars que es van trobant. "Són gairebé mil milions de registres. No volem perdre ni una sola dada de la informació històrica ", va explicar González Aguilera Ortega. Quan el sistema estigui a ple rendiment, "el retorn de la inversió serà ràpid". No obstant això, el gerent assumeix el retard com a inevitable i no esmenta que Indra es va comprometre a tenir l'IBI inclòs en el nou projecte aquest any ni si serà sancionada per incomplir el contracte signat. De moment, ningú pot garantir quan es produirà definitivament la mutació de dades i quants diners més es destinarà de les arques públiques al projecte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS