dissabte, 30 de març del 2013

El PP proposarà introduir en la LEC el bilingüisme a les escoles catalanes Els populars consideren que l'actual sistema d'immersió lingüística "exclou el castellà com a llengua docent i d'ús normal en qualsevol activitat educativa".



El PP de Catalunya ha registrat una proposició de llei al Parlament, amb data de 12 de març, per modificar la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) i es garanteixi que el castellà i el català siguin vehiculars a les escoles catalanes, apel · lant a les últimes sentències del Tribunal Constitucional (TC), del Suprem (TS) i del Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).
L'escrit proposa modificar els articles 9, 10, 11, 13, 14, 16 i 17, relacionats amb el règim lingüístic en els centres docents, les competències lingüístiques del professorat, el projecte lingüístic dels col · legis i la llengua utilitzada en l'administració pública , a més de proposar derogar alguns apartats. Així, el PP advoca per un sistema de "conjunció lingüística o bilingüisme integral", on el castellà tingui una presència vehicular, juntament amb el català, com a llengua docent i de comunicació, sense que els ciutadans es vegin obligats a sol · licitar expressament i individualment l'Autoritat Educativa. En l'apartat d'exposició de motius, els populars consideren que l'actual sistema d'immersió lingüística "exclou el castellà com a llengua docent i d'ús normal en qualsevol activitat educativa", al relegar només a l'assignatura 'Llengua i literatura castellana', sense incloure'l en les comunicacions internes i externes, amb i entre alumnes, pares o tercers.
D'aquesta manera, planteja que sigui la Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat qui determini la "proporció de la presència vehicular de cada llengua" al sistema, garantint que cadascuna tingui un mínim d'una tercera part dels continguts curriculars lectius. També aposta perquè la Conselleria puga "augmentar de manera adequada i proporcionada" el pes docent de la llengua de menor normalització, en funció de les circumstàncies i usos sociolingüístics de cada zona, i que revisi el model cada tres anys per ajustar-lo al grau de coneixement oral i escrit. Emparant-se amb la seva interpretació de la jurisprudència sobre aquesta qüestió, el PP creu que no només ha d'haver classes de castellà, sinó "en castellà", amb la finalitat d'assegurar el dret dels ciutadans a rebre els estudis bàsics en dos idiomes.
"Les dues llengües han de tenir una proporció suficient en el sistema educatiu que garanteixi que, en finalitzar el període d'escolarització, els alumnes coneguin ambdues d'una manera adequada", remarca la formació. L'escrit esmenta la urgència de modificar la LEC, que es basa en l'Estatut, perquè considera que la Generalitat ha rebut "el mandat exprés" del TSJC, el TS i el TC per reintroduir el castellà a les aules al mateix nivell que el català en els centres sostinguts amb fons públics.
VEHICULARIDAD ÚNICA DEL CATALÀ
Ensenyament s'ha remès a l'Estatut que dicta que no es pot separar els nens per raó de llengua, i que detalla que el català és la llengua "normalment emprada" a l'escola com a vehicular i que els materials estaran en aquesta llengua, els articles no han estat recorreguts al TC, han destacat a Europa Press fonts del departament, que consideren que les sentències avalen el model d'immersió lingüística a Catalunya. Els populars catalans ja van presentar una proposició de llei per modificar la LEC al maig de 2012, en l'anterior legislatura, encara que no va arribar a debatre a la Cambra catalana per la bestreta de les eleccions després de la manifestació de l'11 de setembre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS