divendres, 22 de febrer del 2013

Les mentides optimistes mostrades per Rajoy s'arruïnen en poques hores. La Comissió Europea preveu que Espanya decreixi aquest any un 1,4% (enfront del 0,5% que calcula el Govern) i que la taxa d'atur segueixi augmentant fins al 27% de la població activa. L'economia espanyola seguirà en territori negatiu durant tot 2013.




En el conjunt de l'any que ve, el creixement serà de només el 0,8% i el nivell d'atur es mantindrà en el 26,6%, segons les previsions econòmiques de tardor publicades aquest divendres.

Brussel·les situa en el 10,2% el dèficit públic d'Espanya l'any passat, enfront del 6,3% pactat amb la UE. No obstant això, la xifra final que es tindrà en compte serà el 7%, ja que la resta (3,2 punts del PIB) correspon a les ajudes a la banca. Espanya seguirà incomplint els seus compromisos de dèficit aquest any -ja que arribarà al 6,7%, en lloc del 4,5% previst- i en 2014 -quan aconseguirà el 7,2%, en lloc del 2,8%-.

La consolidació fiscal en 2012 es va veure perjudicada pels "considerables dèficits" en ingressos tant dels impostos directes com a indirectes. Això es deu, segons la Comissió, a la caiguda del consum i de les transaccions d'habitatge, al descens de l'ocupació i els ingressos laborals i a l'evolució negativa dels preus dels actius.

No obstant això, les mesures addicionals del Govern, com la pujada de l'IVA, van ajudar a compensar aquests dèficits i els ingressos finals estan en línia amb els plans.

Aquest any, el creixement dels ingressos de l'IVA -en aplicar-se durant tot l'any la pujada de tipus aprovada al juliol de l'any passat- i l'increment del control de costos compensaran l'augment de despeses a causa de les prestacions socials i els interessos del deute. Però en 2014 el dèficit tornarà a deteriorar-se per l'expiració de l'augment de l'IRPF aprovat en 2012, avisa Brussel·les.

Els grans dèficits públics, la contracció econòmica i els costos de la *recapitalización de la banca faran que el deute es dispari des del 88% del PIB en 2012, al 95,8% aquest any i el 101% en 2014.


LES EXPORTACIONS, ÚNICA FONT DE CREIXEMENT

Després de la intensificació de la contracció durant l'últim trimestre de 2012, la caiguda del PIB s'anirà moderant al llarg de 2013. Brussel·les preveu per al primer trimestre d'aquest any una reculada de l'1,8%, mentre que en els següents la caiguda serà de l'1,7%, de l'1,4% i del 0,7%, respectivament. En el primer trimestre de l'any que ve, l'economia espanyola estarà estancada (0%) i només començarà a créixer entre abril i juny de 2014 (0,6%).

El consum privat seguirà contraient-se a causa de l'augment de l'atur i el *desendeudamiento de les llars, encara que la reducció de la renda disponible de les llars tendirà a suavitzar-se al llarg de l'any. En tot cas, la taxa d'estalvi es mantindrà baixa i prosseguirà l'ajust en el sector de la construcció, amb un inici de nous habitatges en nivells històricament baixos i encara reduint-se.

Les exportacions seran l'única font de creixement. Malgrat la debilitat econòmica de l'eurozona, la principal destinació dels productes espanyols, les exportacions han mostrat una forta resistència. Això es deu, segons Brussel·les, a la millora de la competitivitat en matèria de preus i a l'augment de les exportacions a economies emergents.

A més, les importacions segueixen reduint-se per la debilitat de la demanda interna. Com a resultat, Espanya ha reduït el seu dèficit exterior i registrarà un superàvit per compte corrent en 2013.

La destrucció d'ocupació es va accelerar durant l'últim trimestre de 2012, fins a situar la taxa en un nivell rècord per sobre del 26%. Brussel·les preveu que aquest any la reforma laboral tingui "un efecte més visible" i permeti "un ajust més equilibrat entre salaris i ocupació, que podria reduir el ritme de destrucció d'ocupacions".

"Ja hi ha signes que els salaris s'estan fent més sensibles a la situació econòmica, amb una clara moderació del creixement salarial en 2012. Aquesta moderació salarial es produeix en paral·lel a increments significatius en la productivitat laboral. Com a resultat, la competitivitat d'Espanya en matèria de preus està millorant, un factor necessari perquè continuïn augmentant les exportacions", assenyala la Comissió.

Quant a la inflació, Brussel·les preveu que disminueixi des del 2,4% de mitjana en 2012 fins a l'1,7% aquest any i el 1% en 2014. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS