dimecres, 13 de febrer del 2013

La corrupció política pansa una forta factura a l'economia: grans fons d'inversió internacionals han deixat de comprar deute espanyol.Què amaguen les crítiques d'Esperanza Aguirre: Cospedal no pot tenir dos càrrecs tan importants.




La inestabilitat política a Espanya, com a resultat dels escàndols de corrupció en els principals partits, comença a passar fort factura als mercats. Els grans fons d'inversió internacionals estan abandonant la compra de deute espanyol i opten per refugiar-se, de moment, en el bo alemany.
Doncs bé. Segons ha sabut de fonts properes a aquests fons d'inversió, l'esclat de el ‘cas *Bárcenas’ en el Partit Popular, unit a les presumptes irregularitats en la Fundació Idees (PSOE), juntament amb els problemes en Convergència, han tornat a generar dubtes als inversors estrangers sobre Espanya.

Aquestes reconegudes signatures internacionals han anat abandonant, en les últimes setmanes, posicions en deute públic espanyola per tornar a refugiar-se en el bo alemany. Són inversors molt temorosos davant horitzons incerts a curt i mig termini, que és el que els presenta ara mateix Espanya.

Els grans fons consideren que els polítics espanyols van a estar en els propers mesos més preocupats de solucionar els seus problemes amb la Justícia, i d'acusar-se mútuament pels casos de corrupció, que de gestionar veritablement la política econòmica del país.

I aquesta perspectiva els espanta, en aquests moments, de seguir apostant per Espanya, unit al fet de no conèixer quan s'esclariran definitivament els escàndols.

Es refugien a Alemanya

Segons les fonts consultades per *ECD, Alemanya és la major beneficiada d'aquesta situació, ja que també està recollint la important sortida d'inversors de França, on han detectat que François Hollande amb prou feines ha pres altres mesures que pujar els impostos però sense ajustar la despesa.

I també es van d'Itàlia, per la seva inestabilitat i incertesa fins a les eleccions que se celebraran a la fi d'aquest mes per la dimissió de Mario *Monti.

Èxit de les subhastes del Tresor en 2013

Fins ara, el Tresor Públic havia aconseguit tancar amb èxit les subhastes celebrades en 2013. Al gener, va aprofitar la forta demanda per col·locar una mica més de la quantitat inicialment prevista, aprofitant la calma dels mercats.

El Tresor va col·locar el passat 22 de gener 7.000 milions, dels 22.700 milions demandats en l'emissió sindicada d'un bo a deu anys. El ministeri d'Economia va indicar en aquest moment que, amb aquesta operació, l'economia espanyola demostrava “que gaudeix de ple accés al mercat en els trams més llargs de la seva corba i a tipus sostenibles”.

Abans d'aquesta subhasta, el Tresor Públic va tornar a superar amb èxit una prova als mercats el 17 de gener, en col·locar 4.504,89 milions d'euros en bons i obligacions, lleugerament per sobre del previst, i a tipus més baixos que en l'anterior ocasió

Deute més car després de el ‘cas *Bárcenas’

No obstant això, les fonts a les quals ha tingut accés *ECD destaquen que en la primera subhasta de deute després de l'esclat de el ‘cas *Bárcenas’, que va tenir lloc la setmana passada, el Tresor va col·locar 4.611 milions, una mica més del màxim previst, però va haver d'oferir un major preu, amb la demanda estable.

Concretament, va col·locar 4.611 milions en títols amb venciments a dos, cinc i 16 anys, enfront dels 4.500 milions que s'havia fixat com a objectiu màxim. Això sí, es va veure obligat a elevar els tipus oferts en totes les referències després del repunt de la rendibilitat del deute de les últimes sessions.

El Tresor Públic va cobrir l'expedient, en col·locar una mica més del màxim previst. No obstant això, els experts consultats expliquen que l'augment de rendibilitat en els bons és atribuïble directament a l'esclat de l'escàndol de corrupció en el PP després que la tensió tornés als mercats de deute després de veure la llum les suposades irregularitats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS