dimarts, 12 de febrer del 2013

El 'Financial Times' afirma que Espanya no millorarà aquest any i tampoc el 2014. Rajoy i Berlusconi es converteixen en 'els grans perills' per a la recuperació a Europa. La corrupció en el govern espanyol i el possible retorn del magnat italià són per al Frankfurter Allgemeine Zeitung 'espanten' als inversors internacionals.




Una parella letalSegons el diari alemany, "Rajoy i Berlusconi espanten als inversors",  http://www.faz.net/aktuell/finanzen/aktien/internationaler-finanzmarkt-rajoy-und-berlusconi-verunsichern-anleger-12058127.html  i estan provocant un retard en la possible recuperació dels mercats europeus. D'acord a les previsions que aquest diari avança, i que basa en els informes i anàlisis realitzades pels grans grups bancaris (citen als equips del Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland i Citigroup), les "acusacions de corrupció que desestabilitzen el govern del primer ministre espanyol, i l'amenaça del retorn de Berlusconi a Itàlia ", han significat una aturada per a la recuperació financera. Aquestes incerteses serien la principal causa que porta els bancs a preveure un cinquè trimestre consecutiu de contracció econòmica.
El cas Bárcenas, el major cas de corrupció política que s'investiga a Espanya, ha estat un cop en tota regla per a la imatge del país a l'estranger. Ha enfonsat la marca Espanya perquè esquitxa el partit que govern (seria menor l'impacte si fos d'un altre partit) i perquè esquitxa el mateix president del Govern. Analistes i inversors internacionals s'havien convençut ja que el suport del Banc Central Europeu era real i per tant havien cessat els atacs a la prima de risc, però la inestabilitat política és molt perniciosa per a l'economia i fora de la nostra fronteres consideren que el Govern està debilitat i un Govern feble no pot escometre les reformes necessàries. Com ficar una reforma de les pensions que impliqui jubilar més tard i cobrar menys a una població escandalitzada per casos de corrupció diaris?
Financial Times no veu recuperació properaFinancial Times recull informes i opinions que arriben a una conclusió: l'economia espanyola està en una situació dramàtica, seguirà sent dramàtica al llarg d'aquest any i molt possiblement no hi haurà cap millora el 2014.
El rotatiu britànic, de referència per a empresaris, inversors i polítics internacionals, es refereix a una nota informativa publicada la passada setmana pel Citybank en què s'assenyala que, en molts aspectes, l'economia espanyola està avui pitjor que fa sis mesos. L'informe del Citybank posa com a exemple que els preus de l'habitatge han caigut al major ritme que es coneix des que va començar la punxada de la bombolla immobiliària, ia més que no s'ha reflectit ni la més mínima millora en indicadors econòmics que sí que s'ha observat en altres països de la perifèria europea.
Més dades en què el FT basa la seva anàlisi: Les suspensions de pagaments i fallides d'empreses van créixer un 40% en els últims quatre mesos del 2012 respecte al mateix període de l'any anterior. Només en aquests quatre mesos les suspensions de pagaments i fallides d'empreses va ser de 2.584 i segons el Financial "això indicaria que la sequera de crèdit per a les empreses espanyoles no només està empitjorant, sinó que ho està fent més ràpidament".
Pitjors previsionsEl president del Govern, Mariano Rajoy, ha afirmat públicament que al 2.014 Espanya sortirà de la crisi. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va ser molt més enllà i va assegurar que al mes de juliol d'aquest mateix any ia l'economia espanyola estarà creixent. Ni un sol organisme internacional comparteix aquests pronòstics. El Financial recorda que segons el Fons Monetari Internacional el PIB espanyol caurà en 2.013 un 1,5%, el Citybank és més pessimista i situa la caiguda de l'economia per aquest any en un 2,2% i en un 2% per a l'any que ve. Goldman Sachas considera que a Espanya li queden dos anys més de recessió (amb retrocés del PIB).
Impacte BárcenasEl reportatge que dedica avui el FT a Espanya fa referència al cas Bárcenas per ser el cas de corrupció que sacseja el PP, partit que està al Govern. Sobre aquest assumpte diu: "l'escàndol ja ha tingut un impacte en la confiança dels inversors. Pocs creuen que vagi a enderrocar el Govern de Rajoy. Però hi ha una preocupació creixent que pugui disminuir la seva capacitat per seguir amb la consolidació pressupostària i les reformes ".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS