dimarts, 15 de gener del 2013

Una inspectora de Treball ha expedientat dos jubilats per tenir un hort, aquesta activitat suposa segons la inspectora un rendiment econòmic. Els va amenaçar que podien perdre la pensió.




SERGI SAPENA, GANDIA Una onada d'indignació recorre el món agrícola de Xeraco després d'haver conegut que la Inspecció de Treball de València ha obert un expedient per infracció a tres homes d'aquesta localitat, dos jubilats i un familiar seu que treballa en una empresa, haver estat «sorpresos» realitzant tasques agrícoles en un camp propietat d'un d'ells.
Els fets van tenir lloc el passat 28 de novembre quan l'inspector de Treball, acompanyat per agents de la Guàrdia Civil, es va aturar en aquesta propietat i sol · licitar les dades de les persones que eren al camp. Els tres homes, el propietari, el seu cunyat i el seu gendre, es van limitar a explicar que la terra era d'un d'ells i que estaven jubilats, de manera que van pensar que aquí s'havia acabat la visita.
La sorpresa va arribar quan l'inspector els va comunicar que anava a obrir un expedient perquè en ser dos jubilats i un operari d'una empresa no podien treballar al camp i que allò podria tenir repercussions en forma de multa, i, el que és encara pitjor, en la suspensió de les pensions als dos jubilats.
Un familiar del jubilat de 78 anys que és el propietari del terreny va explicar ahir que, després de la consulta amb un advocat i una compareixença dels afectats a la Delegació de Treball a València, l'ensurt s'ha pogut solucionar i, al final, tot queda en una seriosa advertència i en una multa que podria rondar, en conjunt, els mil euros. «No teníem ni idea que no poguéssim treballar la nostra terra», va afegir amb sorpresa l'home que no està jubilat.
Però a Xeraco aquest incident ha generat un considerable enrenou entre els agricultors i, especialment, entre els jubilats o aturats que, d'una o altra manera, tracten de capejar la crisi traient el que puguin de les seves terres o les dels seus familiars.
A petició del Consell Agrari Local, anteanoche va tenir lloc una reunió informativa en què l'advocat Vicent Estruch va explicar que l'expedient de la Inspecció de Treball a aquestes tres persones té l'origen en un recent canvi legislatiu que obliga els propietaris a cotitzar si la activitat agrícola suposa un rendiment econòmic. En el cas que treballin terceres persones, l'amo estaria obligat a contractar, de manera que així es pretén posar fi al treball «en negre», que escapa del control de l'Administració.
L'alcalde es queixa davant la GeneralitatL'alcalde de Xeraco, Avelino Mascarell, es troba entre els indignats que rebutgen que es puguin imposar sancions a persones que treballin les seves terres per aconseguir ingressos en un moment de greus dificultats econòmiques.
Ahir Mascarell va traslladar la seva queixa a la Generalitat ia la delegació del Ministeri de Treball a València. La primera autoritat local va indicar que, si aquesta situació no s'esmena, «l'abandonament de terres estarà assegurat», i va témer que al final les zones agrícoles de la Comunitat Valenciana «es converteixin en un desert».

1 comentari:

  1. Ja he fet la pregunta per altra banda però insisteixo per ajudar a informar a tothom. Quina extensió té l'hort? Hi ha un tamany màxim o s'agafen a les pedres per tractar de treure més diners de la gent? Que és aixó el que tinc por que sigui.

    ResponElimina

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS