dimarts, 15 de gener del 2013

Economia no vol que els sous públics i privats segueixin pujant d'acord a l'IPC.




 Els preus van pujar un 2,9% al desembre i el PIB estimat va ser del -1,3%: estem en estanflació, la pitjor de les perspectives, sumada a un 25% d'aturats.
    
A tot això, el número dos d'Economia proposa deslligar els sous de l'IPC.
    
I es torna a ficar en camisa d'onze vares: els salaris de l'Administració afecten Montoro.
    
En qualsevol cas, ha obert l'interrogant de si el Govern tornarà a retallar les nòmines dels funcionaris.
    
Els sindicats, alarmats davant les declaracions de Jiménez Latorre.
    
Per Jutjat Feito (CCOO) no tenen ni cap ni peus.
    
"No es pot disminuir encara més la capacitat de consum dels espanyols", afirma Feito.
L'Institut Nacional d'Estadística ha fet públic l'IPC de desembre. Els preus van pujar llavors un 2,9%, una dècima més que al novembre. La inflació anual va ser del 2,4%, vuit dècimes percentuals menys que el 2011. I a tot això, Economia preveu que el PIB espanyol podria haver caigut un 1,3% el 2012. Estem en estanflació, el pitjor dels escenaris possibles en un país amb un 25% d'atur.
I per si això no fos poc, el secretari d'Estat d'Economia, Fernando Jiménez Latorre (a la imatge), en la roda de premsa sobre les dades de l'IPC, ha manifestat que cal "minimitzar les indexacions dels salaris als preus ", tant en les administracions públiques com en el sector privat. Traduït: els preus poden seguir pujant i els sous baixant. Amb la seva frase, Latorre s'ha ficat dins del terreny de Montoro: és ell qui ha de fixar els sous de les administracions públiques.
Encara que també és cert que li pot haver fet un favor: a ningú li agradarà donar la notícia o l'indici que poden baixar els sous dels funcionaris. Cada vegada que parla Jiménez Latorre puja el pa. Ja ha comès algunes indiscrecions que afecten altres gabinets o més altes intancias. O és massa loquaç, o es fa el despistat sense altra finalitat que la de ser un eficaç instrument del Govern per llançar globus sonda. Encara recordem el seu significatiu silenci a l'hora d'explicar què barems s'anaven a utilitzar per pujar les pensions, molt abans que es produís el pensionazo. Ell va donar la primera pista. Hi ha opinions per a tots els gustos. Segons fonts pròximes al Gobierrno, a qui més agraden aquestes sortides de pota de banc és al seu cap, Luis de Guindos.
I això passa precisament quan corre el rumor que el Govern pretén desvincular la pujada de les pensions de l'IPC, per recomanació o sense de Brussel · les. En el primer semestre de l'any es portarà al Pacte de Toledo un acord de sostenibilitat i, segons fonts del Ministeri d'Ocupació i Seguridsad Social, hi ha moltes variables a estudiar i no forçosament la indexació dels preus al consum. Cal arribar a un pacte amb els agents socials i es poden incloure, assenyalen, moltes altres variables.
José Manuel Jutjat Feito, secretari de política sindical i relacions laborals de CCOO, en declaracions a Hispanitat, es pregunta quines intencions hi ha darrere de la frase de Jiménez Latorre: "L'únic indicador fiable per als increments salarials és l'IPC, independentment d'altres variables que es puguin utilitzar en la negociació col · lectiva, com la productivitat, taxes de beneficis empresarials, etc. ".
I afegeix que "no acceptarem que es disminueixi encara més el poder adquisitiu en aquest període de crisi. Sense sous adequats no hi ha poder de compra, sense poder de compra no hi ha consum, sense consum no hi ha producció, i sense producció no hi ha feina ". Es pregunta Jutjat Feito com un membre del Ministeri d'Economia pot parlar tan a la lleugera d'aquests temes, "en un país amb tres milions de persones sense cap capacitat de compra" i com es pot parlar de "restar encara més poder adquisitiu als empleats públics i privats ".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS