dilluns, 14 de gener del 2013

Corona d'Aragó o Corona catalano-aragonesa ? La denominació d'una corona binacional i l'error de la Viquipèdia




A Viquipèdia rebutgen la denominació de Corona catalano-aragonesa i utilitzen com a única variant acceptable el terme Corona d'Aragó, que és, segons ells la forma més adient d'anomenar la monarquia confederal que van formar els catalans i els aragonesos, amb reis comuns, alguns símbols comuns, i un nom molt llarg com a títol reial: rei d'Aragó, de València, de Mallorques, comte de Barcelona, de Montpeller, etc....

Perquè Catalunya no va esdevenir un regne ? Senzillament, fins Jaume I, els reis francs reclamaven la sobirania sobre els comptats catalans, que eren, fins aleshores teòrics vassalls del regne franc.

La dependència primitiva dels francs va impedir que els comtats catalans fessin el mateix que els aragonesos... esdevenir un regne.

Per això la prelació de títols dels reis de casal de Barcelona començava amb Aragó, València, Mallorques, Cerdenya...

Per abreujar el nom de l'estat solia ser conegut com “Aragó”.

Si seguim fil per randa la teoria principal de l'article de la Corona d'Aragó de la Viquipèdia el gentilici, o sia, el nom dels ciutadans d'aquest estat hauria de ser “aragonès” o “aragonesos”.

Es evident que els pobles que composen la Corona no es dissolen. Els catalans no colonitzen els Aragonesos, per exemple. Sota el mantell de la Corona subsisteixen dos pobles: els catalans i els aragonesos.

Es ben fàcil adonar-se quin poble predomina en les relacions mediterrànies:

L'avara povertà dei catalani”, diu Dante a la seva Divina comèdia. Potser volia distingir entre els catalans avars i els esplèndids aragonesos, però em temo que, bàsicament, els que donaven voltes per Sicília i Nàpols, eren catalans i com a tal s'identificaven, no com a “aragonesos”.

La Venjança catalana: es coneguda la revenja dels almogàvers per la mort de Roger de Flor. No es, de cap de les maneres, la venjança aragonesa... malgrat que els almogàvers no eren únicament catalans. El mateix Roger de Llúria era calabrès, Roger de Flor era de Brindisi...

Després de la Venjança catalana, a Grècia va quedar un mal record dels catalans durant alguns segles. En algunes regions han quedat refranys com "Vaig fugir dels turcs per caure en mans dels catalans".

Quan els Borja arriben al papat algun italià exclama: “O Dio, la Chiesa di Roma in mani dei catalani” (no diu dels aragonesos, fins i tot no diu dels valencians, malgrat que els Borja tenien origen aragonès i eren valencians... )

Els comerciants catalans arreu de la Mediterrània edificaven edificis, esglésies, etc., on es reunien. Alguns d'aquests edificis han subsistit fins l'actualitat. A Messina, Sicília, hi ha l'església Annunziata dei Catalani... i no l'església dels aragonesos....

A la foto de l'ajuntament d'Ulm que adjuntem es relacionen els països, estats, ciutats... amb qui comerciava la ciutat d'Ulm. Un al costat d'un altre hi ha els escuts de Castella, França, Catalunya, Anglaterra... No hi ha el nom d'Aragó, ni el de Barcelona. Els d'Ulm, possiblement negociaven amb Palma, Barcelona, València... i els englobaven tots en el mateix calaix. Calaix que no era, evidentment, Aragó.

Aquest exemples ens demostren que sota el mantell oficial hi ha la puixant realitat binacional de la Corona.

Aquesta realitat justifica la denominació de Corona catalano-aragonesa, denominació que no exclouria la de Corona d'Aragó.

Si el gentilici dels súbdits del rei d'Aragó, de València, de Mallorques... fos, sense cap dubte “aragonès” o “aragonesos”, no hauria cap excusa per acceptar la denominació deCorona d'Aragó.

La gran utilització del gentilici “català” per part dels súbdits del rei d'Aragó, València, Mallorques... ens hauría d'empènyer a usar el nom de Corona catalano-aragonesa per al regne que s'estenia de Salses a Guardamar i d'Aragó fins a Grècia.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS