diumenge, 6 de gener del 2013

Per què uns polítics "prometen", altres "juren" i altres ... "Protesten".



D'acord a la Reial Acadèmia de la Llengua, "jurar" implica posar a Déu per testimoni del que un afirma o nega. El terme té, per tant, una connotació clarament religiosa, reforçada pel fet que la presa de possessió se sol dur a terme davant dos símbols sagrats en la cultura occidental: el crucifix i la Bíblia.
Però tampoc deixa de ser cert que en el llenguatge col · loquial s'usa el verb "jurar" com a forma d'expressar la fermesa d'una asseveració, amb independència de les creences personals de que qui la realitza. D'aquí la tercera accepció que recull el diccionari de la RAE: "sotmetre solemnement". Segons l'idioma espanyol, no és del tot correcte identificar automàticament l'ús del terme "jurar" amb l'expressió d'una fe.
Els qui utilitzen el terme "prometre" deslliguen l'acte de qualsevol compromís transcendent i el vinculen a la pròpia honestedat personal. Prometre implica, segons el diccionari, "obligar a fer, dir o donar alguna cosa". De manera inversa al que passa amb el jurament, la paraula "promesa" referida a persones també s'aplica en contextos purament religiosos, com recull la sisena accepció del diccionari: "Oferir per devoció o agraïment al servei o culte de Déu o dels seus sants ".
Menys conegut a Espanya és la fórmula utilitzada en països de parla hispana com Mèxic i altres repúbliques centreamericanes, on l'encarregat de prendre jurament al president electe (habitualment el president de l'Assemblea Legislativa) llança la pregunta al candidat: "Protesteu guardar i fer guardar la Constitució? "L'ús del verb protestar s'explica coneixent l'origen etimològic del terme, format pel prefix" pro "(abans) i el passiu" testari "(testificar). Per aquesta raó, antigament s'entenia la" protesta "com el testimoni sobre la innocència d'algú, enfront del que sostenia el fiscal. Amb el pas del temps," protestar "va passar a ser sinònim de qualsevol declaració pública. De fet, el DRAE recull aquesta accepció en primer lloc, i no la de "expressar una queixa", el significat més habitual per a nosaltres, que apareix en quart lloc.
Que ningú es confongui: un polític que "protesta" té molt poc a veure amb els indignats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS