dimarts, 8 de gener del 2013

Més de 120 persones omplen Can Palauet per sentir el Pregó dels Tres Tombs Joan Pera com a pregoner va arrencar les rialles del públic



Mataró va estrenar ahir la capitalitat catalana dels Tres Tombs i ho va fer en l’acte inaugural de la festa: la lectura del Pregó. Una vintena de poblacions participants a la festa amb els seus estendards i més de 120 persones van omplir Can Palauet per escoltar el pregoner, l’actor mataroní Joan Pera.
 
El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, va obrir l’acte destacant la recuperació dels Tres Tombs després que l’any 2010 no es van celebrar. “Gràcies a l’empenta de Mossèn Brufau i una colla de joves es va recuperar la tradició i enguany en som la capitalitat catalana gràcies als esforços de molta gent implicada a la festa”, celebrava Joaquim Fernàndez.
 
El següent torn de paraula va ser per a Tània Guasch, presidenta de la Federació Catalana dels Tres Tombs, que va demanar “lluitar per aquesta festa, hem de fer pinya. Els Tres Tombs avui s’han convertit en el museu més important de la nostra història de la tradició pagesa”.
 
L’hora de les rialles va arribar amb la intervenció de Joan Pera. “Suposo que m’heu fet pregoner perquè sóc de Mataró, sóc graciós i sempre quedo bé, però em fa molta il·lusió”, va començar l’actor que va fer riure als assistents amb constants referències a Capri i a Woddy Allen, del qual n’és el doblador. Pera va explicar que “els Tres Tombs han format part de la meva vida. Nascut a la postguerra he viscut des de petit molt intensament les festes tradicionals. La festa dels Tres Tombs recorda les tradicions i les maneres de viure d’aquella època”.
 
El pregoner d’enguany va voler destacar la feina de les associacions com la Federació Catalana dels Tres Tombs “per mantenir-nos ferms en el que som i en el que volem ser. Catalunya té un teixit associatiu molt gran. Entre els que organitzen i els que gaudim de la festa, fem gran els Tres Tombs”. Va acabar el pregó reclamant fer tres tombs: “un per millorar la situació econòmica actual, un altre tomb per canviar la manera de fer dels polítics que no estan al servei del poble i un altre per la cultura: un bé per al poble i no pas un luxe”.
 
L’alcalde de Mataró, Joan Mora, va agrair el discurs de Joan Pera i va recordar que ell és nascut a pagès. Va voler deixar clar que “hi ha una cosa que no costa diners i és la il·lusió dels nens veient passar als animals pel carrer” per això, va explicar Mora, “el dia 5 de maig posarem la bandera de la capital catalana dels Tres Tombs amb molta il·lusió perquè ens creiem les nostres tradicions i la nostra catalanitat”.
 
Dissabte comença el calendari festiu dels Tres Tombs a Catalunya que acabarà a Mataró el 5 de maig amb la gran trobada i més de 200 cavalls i 100 carros d’arreu del país.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS