dijous, 17 de gener del 2013

L'abaratiment de les pensions. L'ampliació del càlcul de la base reguladora 15 als últims 25 anys cotitzats i el canvi en el còmput d'anys treballats suposaran en la pràctica una rebaixa substancial en la quantia a cobrar durant la jubilació.




El debat sobre la reforma del sistema de pensions a Espanya s'ha revifat més que mai després de l'entrada en vigor l'1 de gener de importants canvis introduïts per l'anterior Govern de José Luis Rodríguez Zapatero. L'última reforma de les pensions amplia el càlcul de la base reguladora als últims 25 anys cotitzats, respecte dels 15 anys anteriors, de manera gradual fins al 2022. És a dir, en les jubilacions d'aquest any ja es tindran en compte els últims 16 anys cotitzats i cada any que passi s'exigirà un any més fins que el 2022 es computaran i als últims 25 anys.
Aquest fort increment és la tercera revisió que s'ha dut a terme en democràcia del període de càlcul de la base reguladora. Fins 1985, només es tenien en compte els dos últims anys cotitzats. Aquest any, l'Executiu de Felipe González el va ampliar a vuit anys i, més tard, el 1997, José María Aznar va tornar a elevar, aquest cop, fins els últims 15 anys. Aquest període de càlcul s'ha mantingut fins que l'agost de 2011 el Govern de Zapatero va decidir augmentar fins als 25 anys.
Rebaixa considerable de les pensions
La nova base reguladora per calcular la pensió suposarà, segons els experts, una rebaixa considerable en la major part dels casos en la quantia a percebre i un estalvi per a les arques de l'Estat. Vicente Vercher Rosat, membre de la Junta Directiva de l'Associació Nacional d'Advocats Laboralistes (ASNALA), explica ESTRELLA DIGITAL que aquesta reforma suposa, en afegir més anys a la base de cotització, una reducció en general de les pensions. En el mateix sentit, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ja ha advertit en un informe elaborat el març de 2011 que amb aquesta modificació les pensions es veuran rebaixades una mitjana d'un 9%.
Roald Schoenmakers, president de l'Associació per a la Reforma de les Pensions, denúncia, en declaracions a aquest diari, que el canvi en el càlcul de la base reguladora és una manera lògica d'erosionar contínuament les pensions perquè implícitament es consideren inviables. "Aquesta modificació en el càlcul perjudicarà a la majoria. El fet que a uns pocs els beneficiï ia altres els perjudiqui demostra la terrible arbitrarietat d'un sistema de pensions injust i opac", critica Schoenmakers.
Vercher Rosat matisa que alguns col · lectius sortiran beneficiats d'aquests canvis introduïts. "Beneficia per exemple a persones que han tingut en els últims anys episodis d'atur o que estiguin cobrant el subsidi per desocupació i abans va estar durant anys cotitzant amb una base alta. A aquestes persones els interessarà més que es calculi la seva pensió sobre els últims 25 anys en lloc de 15 ", assegura.
Per contra, el treballador mitjà que des de l'inici de la seva vida laboral ha anat incrementant els seus ingressos es veurà perjudicat per la reforma, en tenir en compte a l'hora de calcular la seva pensió els anys en què les seves bases de cotització van ser inferiors. Altres damnificats de la reforma seran aquells col · lectius que treballen en sectors amb una baixa remuneració i amb llocs de treball precaris que alternen amb períodes d'inactivitat laboral en què no han pogut cotitzar.
És el cas de Rosalia Aguado, una dona de 43 anys que en els últims 15 anys ha treballat com a auxiliar de cuina en hotels de Mallorca durant la temporada d'estiu amb contractes fixos discontinus. Ella treballa de maig a principis d'octubre i la resta de l'any cobra la prestació per desocupació. "Veig molt fosca la meva vellesa amb la reforma. Cada vegada em criden per treballar menys dies, pel que veig que, amb aquests canvis que introdueixen cada dos per tres els polítics, vaig a tenir una pensió de riure", manifesta amb indignació.
Treballar més per cobrar menys
No obstant això, els canvis de l'Executiu a l'hora de calcular les pensions van molt més enllà, ja que l'import de la pensió no només depèn de la base reguladora, sinó també del còmput d'anys cotitzats, que també han estat modificats.
Fins ara, es cobrava el 50% de la base reguladora pels primers 15 anys cotitzats, se sumava un 3% per cada any addicional fins als 25 anys ia partir d'aquí un 2% per any fins arribar al 100% amb 35 o més anys cotitzats. Amb l'última reforma, els treballadors que tinguin 15 anys cotitzats cobraran el 50%, a partir del setzè any, entre els mesos 1 i 248, es cobrarà el 0,19% per cada mes addicional cotitzat, i els que ultrapassin el mes 248 , un 0,18% per mes sense que el percentatge aplicable a la base reguladora superi el 100%.
Per poder augmentar el nombre d'anys cotitzats, la reforma del sistema de pensions introdueix una sèrie de millores per a certs col · lectius:
- Becaris: cotitzen per les seves pràctiques durant un màxim de dos anys des de l'agost del 2011.
- Dones amb fills: aquelles que deixin de treballar en el manteniment podran sumar nou mesos de cotització per fill fins a un màxim de 2 anys.
- Autònoms: les bases mitjanes de cotització del Règim General d'Autònoms es veuran incrementades per assimilar al Règim General.
- Aturats majors de 55 anys i autònoms que portin un any sense cotitzar: seran l'excepció a la norma i tindran l'opció d'aplicar un període de càlcul més ampli (fins a 20 anys) si això els resulta més beneficiós.
"El sistema de pensions és una estafa institucional i piramidal, el major engany perpetrat contra els espanyols, els canvis recents ho certifiquen. Aquell que cregui que aquests són els canvis que es produiran està molt equivocat. Cada poc temps els polítics ens venen que amb les últimes reformes introduïdes el sistema ja és sostenible, i en realitat el que fan és abaratir cada vegada més les pensions ", conclou el president de l'Associació per a la Reforma de les Pensions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS