'L'aposta d'Espanya per l'Alta Velocitat és per tant innegable. No obstant això, tot sembla indicar que la rendibilitat econòmica d'aquestes línies és (molt) negativa.
Si sembla inviable econòmicament la línia de l'AVE Madrid-Barcelona (i viceversa), què dir de la resta.
Un total de 21 estacions de ferrocarril de Galícia només reben un viatger al dia.Un total de 43 trens de Mitja Distància convencional (regionals) de Renfe a l'Estat circulen gairebé buits, ja que transporten un nombre mitjà de viatgers que no supera el 10 per cent de tota la capacitat del tren. En el cas de les estacions, les comunitats autònomes que major nombre d'estacions tenen d'entre les que tot just reben un viatger al dia són Aragó i València, amb 23 estacions cadascuna, Astúries (22) i Galícia (21).
Així ho revela un informe elaborat per la consultora pública Ineco per al Ministeri de Foment, que també indica que només cinc trens d'aquest servei regional circulen amb més del 50 per cent de les places venudes. L'estudi s'emmarca en els treballs que realitza el Departament d'Ana Pastor per ajustar l'actual oferta del servei ferroviari de Mitja Distància per via convencional.
Continuar construint trams d'AVE ens fica més i més en un forat '.
El de l'AVE és una bogeria. Amb l'única excepció del tren de levitació magnètica que uneix Xangai amb el seu aeroport, els trens d'alta velocitat espanyols són el mitjà de transport públic més car del món. El cost mitjà de construcció de la xarxa actual és, segons ADIF, de 11.000.000 € per quilòmetre (sí, onze milions d'euros per quilòmetre!). El cost de manteniment estaria, si més no, sobre els 150.000 € per quilòmetre i any, el triple que el d'una autopista. Són xifres mareantes. L'aposta espanyola per l'AVE ha suposat substituir corredors aeris (Madrid-Barcelona, Madrid-Sevilla, ...) molt eficients i competitius, que s'autofinançaven sense necessitat de diners públics, per corredors ferroviaris tremendament deficitaris finançats pel contribuent. Pèssim negoci que posa una bomba de rellotgeria en el pressupost públic. I sóc conscient que hi ha un corrent d'opinió que defensa l'AVE com a element vertebrador del territori. Només cal passejar per Puertollano, Ciudad Real o Guadalajara per veure que això és una fantasia ingènua o interessada.
Una altra gran idea. AVE Maria: viatjar a Lourdes combinant AVE.
El passat mes d'abril es va inaugurar un nou servei AVE que permetrà als pelegrins viatjar a Lourdes estalviant un bon nombre d'hores de trajecte. El programa connecta Madrid amb la localitat francesa a través d'Osca i té un oportú nom, AVE Maria, que combina el nom del tren d'Alta Velocitat amb el model d'autobús de luxe homònim i la destinació religiós.
El retard de l'AVE i del corredor mediterrani: Des el 2010 paguem un túnel que tot just utilitzem.
L'Estat paga cada any 44 milions d'euros a la seva concessionària francesa com a compensació. El retard que persegueix a les obres de l'AVE entre Barcelona i Girona és un dels orígens de l'escàs ús d'aquest tram de 44 quilòmetres de llarg i que va costar més de 1.000 milions d'euros. L'última data prevista pel Ministeri de Foment fixava a finals d'aquest any la inauguració de la connexió directa entre la capital catalana i la frontera francesa, però el Govern de Mariano Rajoy ja ha rebutjat aquesta data sense anunciar una altra nova. Així, seguiran circulant dos AVE diaris en cada sentit entre les estacions de Vilafant i Perpinyà, com ho fan des de principis del passat any.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS