dijous, 6 de desembre del 2012

Un general alerta que militars en actiu i retirats tracten de "inocular i fomentar a l'interior de les Forces Armades un nociu estat d'opinió" en favor d'una intervenció militar a Catalunya.



Tan ombrívol advertiment l'ha fet el tinent general Pedro Pitarch, d'acreditada trajectòria democràtica i un dels militars espanyols més prestigiosos i de curriculum més brillant: va ser cap de la Divisió de Logística de l'OTAN, director general de Política de Defensa en l'etapa de José Bono al capdavant d'aquest ministeri i comandant general del Cos d'Exèrcit Europeu.

Pitarch, que va passar a la reserva fa tres anys, va assenyalar ahir al Confidencial que "alguns militars" estan tractant de "instar públicament a fallir la disciplina i l'ordenament legal" a través d'Internet, les xarxes socials i fòrums d'opinió. Ell mateix ha penjat en el seu propi blog un article titulat "Latent 23-F?" en el qual adverteix que "el pervers esperit que va animar l'intent de cop del 23-F sembla seguir bategant i aflora a la menor ocasió".

Fuentes del Ministeri de Defensa consultades per aquest diari no han volgut pronunciar-se sobre aquest suposat corrent d'opinió en un sector de l'Exèrcit ni sobre l'article de Pitarch. "No entrem a valorar el malestar individual en les Forces Armades, però no hem detectat cap malestar col·lectiu. Els militars són lliures de pensar el que vulguin", van dir al Confidencial.

El ministre de Defensa, Pedro Morenés, va destituir la setmana passada al general de brigada Ángel Luis Pontijas per un editorial publicat en la revesteixi Exèrcit, òrgan oficial de l'Estat Major de l'Exèrcit de Terra, que criticava la "més que dubtosa proclamació d'intencions sobiranistes del poble català, que trencaria la unitat nacional". L'editorial de la publicació, de la qual Pontijas era director, arremetia en el seu nombre de novembre contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i assenyalava que les "singularitats" de Catalunya -entre elles la suposada marginació del castellà- "provoquen una disminució de la credibilitat de la nostra nació" i "perjudiquen l'estabilitat política".

"Saltar-se les lleis"

La destitució de Pontijas ha provocat, segons el tinent general Pitarch, que militars en actiu i retirats estiguin "fent circular profusament missatges incitant a saltar-se les lleis i la normativa vigent". Pitarch, que entre 1990 i 1994 va ser assessor de Seguretat i Defensa del llavors president del Govern, Felipe González, afegeix que "compadir-se i recolzar al company en mals moments és una cosa; felicitar-li públicament quan actua fora de la llei o la norma legalment establerta és una altra diferent", en al·lusió a la suposada onada d'adhesions al general Pontijas mostrades per companys d'armes després del seu cessament fulminant.

El passat 13 de setembre, l'endemà passat de la multitudinària manifestació de la Diada, que va congregar als carrers de Barcelona a centenars de milers de persones en favor de la independència, Pitarch ja va advertir que "els militars són extraordinàriament sensibles a fenòmens polítics" com el suposat clam secessionista a Catalunya. "Per això intranquil·litzen algunes actituds, verbals de moment", afegia el general, "que es perceben en persones o grups directa o indirectament relacionats amb el món militar. Els seus pronunciaments reflecteixen estats d'opinió i línies de pensament molt arrelades en amplis sectors de les Forces Armades".

Les fonts del Ministeri de Defensa consultades van explicar ahir al Confidencial que el cessament del general Pontijas, que encara no ha estat publicat en el Butlletí Oficial de Defensa, va ser decidit per *Morenés no només per les opinions abocades contra Mas i l'independentisme català en la revesteixi Exèrcit, sinó "sobretot per haver fallt el principi de confiança". Segons aquestes fonts, el general Jaime Domínguez Buj, cap de l'Estat Major de l'Exèrcit de Terra, solament va tenir coneixement del polèmic editorial quan aquest ja s'havia publicat. El text ha estat eliminat de la pàgina web de la revista, però la seva edició en paper va ser distribuïda per totes les bases i unitats militars.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS