dissabte, 29 de desembre del 2012

645,30 euros. és la quantia del Salari Mínim Interprofessional establerta pel Govern per tot l'any 2013, en França, aquest salari està fixat en els 1.425,65 euros i al Regne Unit, en els 1.230 euros.



El salari real anual només ha pujat 82,11 euros des de l'any 2000.El poder de compra dels assalariats amb prou feines ha millorat en l'última dècada. Després d'un període de forta expansió del crèdit, el deute de les llars és bastant més àmplia ara que el 2000, com també ho és la càrrega fiscal, després de la pujada de les recents pujades de l'IVA i els impostos especials.
Una dada real que marca el signe de la crisi econòmica a Espanya. Des de 2000 el salari mitjà real dels ciutadans només ha pujat 82,11 euros a l'any. El salari mitjà real a Espanya, és a dir, un cop descomptat l'efecte de la inflació, tot just va créixer un 6,15% entre 2000 i 2010: des dels 1.335,20 euros mensuals fins als 1.417,31 euros.
Aquest dijous ha publicat el diari Expansión unes dades que confirmarien que, cada any, els assalariats a Espanya només van incrementar en 8 euros més de mitjana la seva retribució mensual real. La resta de la pujada nominal dels sous va engolir l'espiral de preus: un 85% del total es va anul · lar amb l'IPC.
El poder de compra dels assalariats amb prou feines ha millorat en l'última dècada. Després d'un període de forta expansió del crèdit, el deute de les llars és bastant més àmplia ara que el 2000, com també ho és la càrrega fiscal, després de la pujada de les recents pujades de l'IVA i els impostos especials.
Són alts els salaris a Espanya?
Alguns economistes de la talla del Nobel Paul Krugman, segons recull el diari del grup Unidad Editorial, han argumentat que l'economia nacional, a falta dels instruments comuns de la política monetària, haurà d'emprendre el que es coneix com una devaluació competitiva. És a dir, retallar els costos laborals per collir millores en la productivitat i en la competitivitat exterior. Encara que el poder adquisitiu dels treballadors sigui pràcticament el mateix avui que fa deu anys, fabricar un bé o desenvolupar un servei sí que és bastant més car que el 2000.
Els salaris nominals acumulen un repunt del 40,5%. Si s'inclouen altres elements que influeixen en el cost de les empreses, el balanç per a Espanya també és negatiu: els seus costos laborals unitaris s'han disparat un 33% en l'última dècada, enfront del 0% d'Alemanya o el 7% d'Àustria, segons dades d'Eurostat. Una bretxa que es tradueix en una pèrdua de competitivitat, a causa, sobretot, a la relació que hi ha a Espanya entre salari i inflació, en lloc d'entre salari i productivitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS