dilluns, 26 de novembre del 2012

La Seguretat Social necessita 15.000 milions ja , D'on sortiran?. A on portaran el dèficit fiscal d'aquest any?.



El primer de desembre la Tresoreria General de la Seguretat Social necessita disposar d'uns 15.000 milions d'euros per pagar dues nòmines de pensions: l'ordinària de desembre i l'extraordinària de Nadal. Serà suficient amb les cotitzacions, amb els excedents de fons extraordinaris, o haurà de vendre deute el fons de reserva?

La Seguretat Social ja admet que aquest any, com el passat, tancarà amb dèficit, i d'una quantia superior a la de 2011. La màquina de l'ocupació s'ha parat fa temps, les bases de cotització mitjanes s'han estancat, i el recurs a les cotitzacions dels aturats contributius és sempre enganyós, perquè els recursos ha de posar-los el propi sistema de Seguretat Social. Les pensions, per contra, segueixen creixent en nombre i segueixen creixent en *cuantias, tant la individual com l'agregada. Atendre les necessitats financeres del sistema és, com diu la norma, d'obligat compliment.

La Seguretat Social sempre té un *decalage doble en els seus comptes entre la meritació i la caixa. Paga les pensions el primer de cada mes, i cobra les cotitzacions d'empreses i treballadors al mes següent i a mes vençut. És a dir, els diners surt de la caixa abans de generar la meritació el pensionista (els assalariats cobren sempre a mes vençut), mentre que les quotes entren en la caixa amb un mes complet de retard sobre la seva generació.

Hi ha més: els empresaris i els treballadors cotitzen dotze vegades a l'any, pels dotze mesos naturals que té l'exercici, mentre que els pensionistes cobren, a més dels dotze mesos, una paga extraordinària a l'estiu i una altra en Nadal. Dotze mesos d'ingressos, catorze de pagaments.

En el *desenvolvimiento normal de la Tresoreria, un mes de cotitzacions ben gestionat serveix per abonar les pensions d'un mes, i els petits excedents que s'acumulen s'utilitzen per abonar les dues extraordinàries citades. Però quan el *desenvolvimiento de les finances del sistema de pensions no és normal, com és el cas per la pèrdua de cotitzadores i l'insaciable creixement de pensionistes i pensions, hi ha desajustaments, i no necessàriament les cotitzacions proporcionen recursos suficients com per abonar les pensions.

Ja a l'estiu es van produir tensions de liquiditat, agreujades també pels ajornaments recurrents de moltes empreses que no disposen de capacitat de pagament puntualment. I ara podrien repetir-se de no ser per la utilització d'una partida de més de 4.000 milions d'euros del fons de les mútues i fins i tot per la possibilitat de disposar d'un petit percentatge de recursos del fons de reserva, para la disposició de la qual ja ha demanat autorització el Govern.

Amb aquestes estem, que no ens arriba la camisa al cos, i el president del Govern insisteix que pagarà a tots els pensionistes tota la desviació que es produeixi en l'IPC per sobre del 1%, que ja es va abonar al gener com a revaloració inicial de les pensions. Si la inflació queda al novembre, en taxa anual, en el 3,5%, la Seguretat Social haurà de gratar-se altres 2.500 milions d'euros d'una sola vegada a pagar abans d'abril, i que haurà de pagar una segona vegada *periodificado en 14 pagues com a consolidació de pensió al llarg de 2013. Vagi, 5.000 milions d'euros, gens menys que 0,5 punts de PIB. D'on sortiran?. A on portaran el dèficit fiscal d'aquest any?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS