dijous, 8 de novembre del 2012

La major privatització de la història de la Generalitat afavoreix una família especialitzada ‘pelotazos’ . El madrileny José Manuel Entrecanales (Acciona) compta amb el suport de les famílies Rodés i Godia per adquirir a la Generalitat l’empresa pública Aigües Ter-Llobregat.



El madrileny José Manuel Entrecanales (Acciona).Curiosament, com a president de la patronal Institut de l’Empresa Familiar (IEF), l’empresari acaba d’impulsar un document a favor de la "unitat indissoluble" d’Espanya, en clara contraposició a les aspiracions secessionistes de Catalunya que encarna el president Artur Mas.

Fumata blanca del Govern de Mas a la major privatització en la història de la Generalitat de Catalunya. L’empresa pública Aigües Ter-Llobregat (ATLL), que s’encarrega del subministrament en alta –des de les fonts d’aigua fins als dipòsits municipals- de Barcelona i altres comarques de l’àrea metropolitana (abasteix un centenar de municipis i 4,5 milions de persones) serà gestionada en els propers 50 anys per un consorci encapçalat per Acciona, l’empori constructor i energètic controlat per la família Entrecanales. L’oferta d’Acciona, que estava aliada amb el banc brasiler BTG Pactual i grups inversors privats com Barcel Euro el Grup Havas, entre d’altres, s’ha imposat a d’Agbar, que hi va concórrer en aliança amb un fons d’inversió australià, un altre de quebequès i diverses empreses catalanes. El factor decisiu ha estat la millor oferta econòmica, ja que mentre Acciona va plantejar cobrar 0,71 euros per metre cúbic, Agbar va situar el preu en 0,79.

Un cop el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha signat la carta d’adjudicació, el consorci guanyador haurà de pagar 300 milions d’euros a la Generalitat, del total de 1.000 que haurà d’aportar en els 50 anys de concessió. L’operació suposa un mal negoci segons la plataforma Aigua és Vida, que ha denunciat que amb l’increment de tarifa aprovat el juliol, quan es va passar de 0,37 euros per metre cúbic a 0,65, la companyia ja era rendible, fins al punt que en només una dècada l’adjudicatària ja haurà amortitzat la seva despesa i començarà a acumular uns beneficis que, segons la mateixa entitat, superaran els 2.000 milions en el conjunt de la concessió. A més a més, la Generalitat assumeix els més de 600 milions de deute que té ara mateix ATLL, que entre d'altres infraestructures és propietària de la dessaladora del Prat [a la imatge].

Especialistes en especular
Qui són els Entrecanales? Si una característica ha demostrat aquesta família madrilenya els darrers anys és la seva facilitat per fer espectaculars pelotazos financers. El 2009 van desfer-se del 25% d’Endesa, que havien adquirit dos anys abans, obtenint entre la venda a Enel i els dividends cobrats uns beneficis de 2.500 milions d’euros. Prèviament havien controlat el 15% de la constructora Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), de la que van sortir amb unes plusvàlues de 1.000 milions. El 1997, van sortir d’Airtel embutxacant-se 2.300 milions d’euros de beneficis. En resum, tot uns mestres en l'especulació.

A banda de memtre del patronat de la Fundació Príncep de Girona, el president de la companyia, José Manuel Entrecanales, és també president de la patronal Institut de l’Empresa Familiar (IEF), que la setmana que ve celebrarà un acte a Barcelona en el que té previst presentar un document en defensa de la unitat d’Espanya i, per tant, en contra de la independència de Catalunya. Sigui com sigui, sembla clar que la mesura del Govern de Mas només servirà per paliar lleugerament l’enorme deute de la Generalitat, en perjudici d’uns ciutadans que pagaran més per un servei essencial com és l’aigua i en benefici d’una família madrilenya que s’oposa amb força al suposat plantejament independentista de CiU.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS