divendres, 30 de novembre del 2012

Eleccions Catalunya 2012: La premsa internacional destaca l'auge del separatisme. La premsa catalana i espanyola destaca la patacada d'Artur Mas i l'ascens de forces independentistes d'esquerra, però la premsa internacional prefereix centrar-se en l'impuls independentista a un possible referèndum d'independència.



REGNE UNIT

"The Times" assenyala que Espanya "es va desviar d'una possible ruptura" posat que el líder que va transformar unes eleccions regionals en pràcticament un referèndum sobre la independència de Catalunya va sofrir un "desastre" en les urnes.

Per "The Guardian", els votants van assestar un "cop" a les aspiracions de Mas de celebrar un referèndum d'independència.

El *matutino "*The *Independent" diu que la caiguda de suport per als nacionalistes conservadors d'Artur Mes ha plantejat "seriosos dubtes" sobre la seva campanya sobre la independència.

Per al diari conservador "*The *Daily *Telegraph", el president regional va obtenir un segon mandat però no va arribar a aconseguir la majoria absoluta a la qual aspirava.

ITÀLIA

"Catalunya, guanyen els altres separatistes", és el titular del diari "La *Stampa, que assenyala com els guanyadors de les eleccions són Esquerra *Repúblicana, mentre que CiU "no conquista el mandat excepcional que demanava a l'hora de convocar eleccions anticipades i que necessari per promoure el referèndum secessionista".

Per "La *Repubblica", que parla de "victòria amarga" per CIU, els resultats "allunyen la independència" de Catalunya" i posen a Mas en la difícil situació d'haver de dialogar amb els veritables guanyadors, ERC.

"L'ànima independentista de Catalunya segueix viva, però àdhuc és massa aviat per al salt cap a un futur massa incert", assenyala "La *Repubblica".

"Corregués *della *Sera" en el seu titular de portada afirma que "s'apaga en les urnes de Catalunya el pla independentista".

Segons el rotatiu milanès, el guanyador ha estat "la por a allunyar-se d'Europa" i ara es posa costa amunt el tema del separatisme, malgrat l'èxit de partits nacionalistes com a ERC.

ALEMANYA

A Alemanya, el conservador "*Die *Welt" titula "revés per al pla independentista català" i ressalta que "el govern central pot respirar".

El "*Süddeutsche *Zeitung" titula "Els separatistes guanyen suports" i assenyala que, encara que "els governants nacionalistes van perdre vots", "els partits separatistes van aconseguir guanyar vots amb força".

El "*Frankfurter *Allgemeinen *Zeitunga afirma que els electors "han reforçat als partits separatistes, encara que negat al primer ministre Artur Mes la desitjada majoria absoluta".

"La separació de Catalunya és mes inversemblant" titula l'edició digital del setmanari "*Der *Spiegel", que assenyala que "el que semblava un triomf es va convertir en un clar fracàs per al cap del govern català, Artur Mas".

No obstant això, destaca que "gairebé dues terceres parts dels escons al parlament català seran ocupats per quatre partits que defensen la sortida de la regió d'Espanya".

EUA

A Estats Units, el "Washington Post" afirma que els votants a Catalunya han castigat "al líder que va fer una crida per a un referèndum d'independència" amb la resta d'Espanya.

Segons el *Post, les eleccions catalanes d'ahir s'havien convertit en un test "de la integritat territorial d'Espanya".

Aquest periòdic cita a una analista per dir que "el vot és fragmentat però el missatge és clar: dues terceres parts van votar pels partits que estan a favor de la convocatòria d'un referèndum d'independència, però Més ha estat durament copejat per les seves polítiques d'austeritat.

El diari "The New York Times" afirma que les eleccions a Catalunya "donen la victòria als partits separatistes", però sense un missatge clar de qui ha de liderar aquest procés".

Segons "The New York Times", un dels grans beneficiats va ser Esquerra Republicana, "que fa ja temps que propugna la independència".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS