diumenge, 12 d’agost del 2012

Quatre grans pretextos per no franquícia el seu negoci No puc, no vull, no sé com, no tinc diners…. Aquestes són només algunes respostes comuns a la idea de franquícia el seu negoci. Però, podria el model de franquícies ser una opció real per expandir-se a altres mercats? La resposta podria estar a un clic de distància.



 
Quatre grans pretextos per no  franquícia  el seu negoci


No puc, no vull, no sé com, no tinc diners…. Aquestes són només algunes respostes comuns a la idea de franquícia  el seu negoci. Però, podria el model de franquícies ser una opció real per expandir-se a altres mercats? La resposta podria estar a un clic de distància.

En l'ambient en el qual competeixen la majoria de les empreses avui dia (major competència nacional i internacional, exigència del consumidor i avanços tecnològics) és cada vegada més important acoblar-nos de manera ràpida i contínua per així aconseguir créixer i agregar major valor ($) al patrimoni que tant esforç ens ha costat establir: “El nostre negoci”.
Molts dels negocis reeixits tenen la intenció de créixer de manera rendible però contínuament es veuen limitats per falta de recursos (diners, persones i temps) i/o dificultat d'acoblar-se als canvis en l'ambient.
Davant aquesta problemàtica molts negocis a tot el món han recorregut al esquema de franquícies el qual els permet: una baixa inversió de capital propi en l'expansió del negoci, increment en la cobertura de mercats, estandardització de processos i major eficiència en l'operació. No obstant això l'ingressar en un esquema de franquícies no sempre és una decisió fàcil per als empresaris, principalment perquè existeix un canvi transcendental en el negoci que han forjat.

Però… per què llavors no tots els negocis reeixits es converteixen en franquícies?.. En primer lloc és important esmentar que l'esquema de franquícies no sempre és el camí més indicat per a totes les empreses reeixides però sí ho és per a aquells negocis provats, rendibles i amb un mercat potencial, on el seu creixement es veu limitat en ocasions per recursos com a diners, temps i gent.
Hem vist algunes de les dificultats que enfronten els negocis per prendre aquesta decisió, de les quals esmentaré algunes d'elles a continuació.
No puc...
La majoria dels negocis que volen  franquícia, parteixen d'un esquema d'empresa familiar on es dóna la conjunció de tres sistemes que es relacionen entre si: (família, empresa i propietat) on moltes vegades es deté la decisió de franquícia  per conflictes entre cadascun d'ells (falla en l'operació, etc..) o bé els costa treball institucionalitzar el negoci ja que normalment  funden com a membres de la família, amos i empleats. Davant això és important prendre dos camins: el primer és solucionar els conflictes de cada sistema i el segon és visualitzar el negoci independentment de la relació familiar i veure-ho com un nou negoci on, en lloc de vendre productes/serveis, oferiran al comprat negocis que beneficiïn tant als amos com als inversors que inverteixin en la franquícia
No vull...
En l'esquema de negoci de franquícia no sempre és atractiu per a alguns empresaris convertir el seu negoci en franquícia per qüestions personals o de transcendència del negoci. No obstant això, en altres ocasions alguna de les parts del negoci té zel ja que considera que li ha costat massa treballo aconseguir forjar l'empresa que ha fet, com per compartir-la amb alguna altra persona. No obstant això, recordem que l'esquema de franquícies està protegit per un esquema legal que protegeix al  franquiciat  quant a imatge, processos i marca.

No sé...
Molts dels negocis que hem ajudat a transformar en franquícies tenen tot el coneixement per operar de manera reeixida i rendible. No obstant això no sempre ho tenen per aconseguir replicar el seu concepte i oferir-ho per a una operació reeixida pel   franqueig . (No és el mateix “vendre tacs” que “empreses que venen negocis que fan tacs”). Davant això existeixen empreses dedicades a transformar negocis en franquícies. Aquestes li ajuden des d'entendre bé el concepte fins a planejar/determinar el negoci que es vol  franquícia , establir en si el sistema de franquícia (manuals, marc legal, assistència tècnica, etc.) i portar davant inversores la seva proposta.
No tinc...
El  franqueig es  un negoci que  ha de ser  vist com una inversió a mitjà/llarg termini en la qual existeix un desemborsament i una recuperació a futur. La nostra experiència ens indica que la recuperació de la inversió estarà en funció de la atractivitat  del concepte davant l'inversor (inversió inicial i temps de recuperació) i la  atractivitat  del tipus de franquícia que s'ofereixi (productes, serveis o indústria). En funció d'això, si estem segurs de tenir un negoci rendible i atractiu, el problema serà ara aconseguir els recursos de manera creativa, per a això existeixen algunes alternatives com: suport de familiars, proveïdors, institucions financeres i/o possibles inversores.

Davant totes aquestes dificultats i unes altres que poguessin semblar difícils de solucionar per franquícia  el seu negoci, recordi que en l'ambient que vivim avui dia (obertura comercial, exigències del consumidor i obertura quant a mitjans d'informació) el “*TIMING” és un factor determinant per a l'èxit o fracàs del seu concepte/idea o negoci. De manera que si vostè no és capaç de canviar i transformar el seu negoci en una franquícia reeixida preocupi's!, perquè de no fer-ho algú més ho farà per vostè.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS