diumenge, 12 d’agost del 2012

Ganoderma lucidum El Ganoderma lucidum és un fong basomiceto, que ocupa, des de fa gairebé dos mil anys, un lloc preferent en la farmacopea xinesa per les propietats profilàctiques i curatives atribuïdes a ell per la població, i perquè van ser recollides en la literatura des dels temps de la dinastia Ming (1368-1644).



Gràcies al Compendi de Material Mèdic editat per el reconegut metge del seu temps Li Shi Zhen, que posteriorment va ser traduït al japonès, anglès, francès, alemany rus i fins i tot al llatí, el seu coneixement ha arribat als nostres dies. En aquest compendi, igual que en altres posteriors, s'aconsellava aquest fong per mantenir la vitalitat de l'organisme i d'aquesta manera promoure la longevitat de l'individu. També se li atribuïen nombrosos efectes beneficiosos tant en el camp preventiu com curatiu.
S'han aïllat al Ganoderma lucidum més de 100 diferents triterpens oxigenats (com l'àcid ganodérico, el lucidumol B, ganodermanondiol i l'àcid alfa ganolucídico), betaglucans, polisacàrids i poliglucopéptidos, àcids grassos, adenosina, esterols, alcaloides biològics, aminoàcids polipeptídics, derivats furánicos, superoxidodismutasa, vitamines (B1, C, D, E) i minerals (germani, magnesi, potassi, seleni).
Tota aquesta rica composició d'elements és la que explica la gran varietat d'efectes saludables i curatius, que des de sempre s'ha atribuït al Ganoderma lucidum [a partir d'ara Ganoderma] i que, a poc a poc, es va evidenciant de manera científica tal com es concep en el pensament occidental. A primera vista podria considerar com una panacea universal, però res més lluny d'això, el Ganoderma no serveix per a tot, però té per davant un llarg camí científic per verificar l'abast dels seus múltiples efectes. Hem d'incidir en el fet que el Ganoderma no és un sol producte ni una sola molècula, d'aquí la possibilitat teòrica que tingui diferents accions i que alguna d'elles conjuntament es potenciïn. Els molt diversos efectes es deuen al seu múltiple composició i en conseqüència no s'ha de dubtar sobre els autèntics efectes beneficiosos perquè siguin molts i variats.Un exemple ens pot ajudar a desterrar el dubte que pugui despertar una substància pel simple fet que presenti nombroses utilitats i considerables accions saludables. Què podria pensar, a simple vista, d'un fàrmac que estigués indicat per formar part de tractaments com ara la isquèmia coronària, l'ictus (alteracions cervell vasculars); infart de miocardi, que s'utilitzés com antigripal, que resultés ser un dels més potents antiinflamatoris coneguts, que a més fos un antipirètic de reconeguda eficàcia i un potent analgèsic? Què podria pensar, a més, si aquest fàrmac tingués més de cent anys d'antiguitat?Aquest fàrmac existeix i és una sola substància; l'àcid acetilsalicílic, universalment conegut amb el nom d'Aspirina.
El Ganoderma, té un potent poder antioxidant i immunomodulador, que confereix moltes de les accions que se li atribueixen. Però la seva heterogènia composició li confereix molt diversos efectes i diferents maneres d'actuació i alguns dels seus components es potencien i tenen poder sinèrgic. A la seva acció antioxidant i immunomoduladora es deu que, des d'antic, es tingui al Ganoderma com un potent un reforç de les defenses orgàniques i com un estimulant de la longevitat.
El Ganoderma s'ha mostrat útil en l'herpes simple, en el genital o en el de la immunodeficiència humana. Ha evidenciat poder analgèsic i antiinflamatori en l'artritis reumatoide.
També ha resultat efectiu en malalts amb glomeruloesclerosis focal segmentària. I en nefrosis resistents als corticoides. Igualment passa amb pacients amb hipertròfia benigna de pròstata.
Com antioxidant i estimulador de la immunitat el Ganoderma lucidum atenua, disminueix i protegeix dels efectes indesitjables originats per la quimioteràpia o la radioteràpia.
Té un notable efecte antitumoral, en els càncers de mama, pulmó, pròstata, còlon i també en el hepatoma, càncer de bufeta i en neoplàsies hematològiques com leucèmies, limfomes o mielomes.
S'ha evidenciat efectes hipotensors el que obre camí a investigacions sobre la hipertensió arterial. Exerceix notables efecte en la diabetis en actuar sobre els diversos mecanismes que la desencadenen. Així mateix disminueix les taxes de colesterol i presenta a més interessants efectes sobre el sistema nerviós.
Com es pot comprovar en aquesta pàgina web, el nombre d'articles referits a estudis realitzats en humans augmenta cada any.
Cal una darrera observació. Encara que tots els estudis s'han de referir a les accions del Ganoderma lucidum, la manera de preparar-lo, consumir o sotmetre'la estudi és diferent, així els resultats poden partir de solucions aquoses, o d'una altra naturalesa; del fong complet, o d'únicament d'extractes de seus micelis més o menys purificats; oa partir de les seves espores. Pel que la composició i quantitat dels diferents elements que l'integren no són homogènies ni fàcilment comparables. Les espores són les que més concentració posseeixen de totes les substàncies que constitueixen el fong, a més són posseïdores d'elements que només es troben en elles, algunes d'aquestes posseeixen acció pròpia antitumoral diferent a les contingudes en altres parts del fong. Les espores tenen l'inconvenient de posseir una doble escorça que dificulta molt l'absorció intestinal. Inconvenient que s'obvia si es manipulen industrialment en degudes condicions i s'obté una pols que és el més ric en components, a més de proporcionar un control més fàcil de les dosis ingerides. Tot i aquestes diferències d'elaboració i consum del fong complet o part d'ell, l'activitat del Ganoderma és inequívoca qualsevol sigui el procediment utilitzat.
Després de les múltiples consultes remeses al nostre correu, també resulta imprescindible realitzar algunes precisions sobre els preparats de cafè-Ganoderma o altres associacions semblants. No es troba en la literatura científica cap treball, experimental, in vitro, in Viu, sobre línies cel · lulars, ni en persones. Sense entrar en un altre tipus de consideracions que no siguin científiques, el que s'exposa en aquesta pàgina sobre el Ganoderma lucidum, no es pot extrapolar a aquestes barreges. En el cas que es pretengués consum de Ganoderma lucidum com adjuvant a determinats processos patològics, la quantitat requerida podria ocasionar efectes indesitjables deguts a la cafeïna.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS