dilluns, 30 de juliol del 2012

Prejubilacions i jubilacions anticipades seran severament castigades. Hi haurà incentius per seguir treballant més enllà de l'edat legal de jubilació.


No ha complert ni un any i ja s'ha quedat curta. La pressió europea pels estralls de la crisi ha forçat al Govern a obrir de nou el meló d'una reforma l'impacte pressupostari de la qual s'espera en deu anys, massa temps. «Tinc la intenció de portar al Pacte de Toledo un projecte de llei per accelerar l'aplicació del factor de sostenibilitat i abordar el tractament de la jubilació anticipada; tal com estableix en la seva recomanació la Unió Europea», assegurava Mariano Rajoy aquesta setmana com a aperitiu de les retallades que estan per arribar. Però... què significa avançar l'aplicació del factor de sostenibilitat? Quines mesures vol engegar ara l'Executiu? A qui afectaran? Aquestes són algunes respostes:

Avançar la revisió del factor de sostenibilitat abans de 2027 suposa...

La reforma aprovada pel Govern de Zapatero en 2010 preveia que a partir de 2027 el model es revisaria cada cinc anys per assegurar la seva viabilitat. Avançar la revisió significa adequar la jubilació a l'evolució creixent de l'esperança de vida. En suma, garantir que la ràtio de dependència del sistema (nombre de treballadors sobre el de pensionistes) es mantingui en positiu per assegurar la supervivència del sistema. L'escenari que ara s'obre és divers.

L'edat de jubilació augmentarà més enllà dels 67 anys?

L'Executiu va convèncer a Brussel·les de no anar més enllà de 67 anys en l'edat de jubilació, però les autoritats europees han reclamat a Espanya noves mesures, donada la previsió de majors despeses per l'envelliment de la població. La reforma de les pensions fixa un augment progressiu de l'edat de jubilació, des de 65 fins a 67 anys en un període transitori de 15 anys, a explicar des de l'1 de gener de 2013. És a dir, a raó de un mes per any fins a 2018 i de dos mesos per any des de 2019 a 2027. La revisió del factor de sostenibilitat podria alterar aquesta progressió i accelerar els terminis per jubilar-se abans de 2027 amb 67 anys.

Augmentaran els anys que es tenen en compte per calcular la pensió?

La reforma de pensions amplia de 15 a 25 els anys per calcular la pensió en un període progressiu fins a l'any 2022. Aplicar el factor de sostenibilitat pot implicar també accelerar aquests terminis i amb ells les retallades.

Les *prejubilaciones i jubilació anticipades seran de nou castigades?

Des de Brussel·les es «aconsella» a Espanya que «millori les condicions de treball dels majors i fomenti la seva reincorporació al mercat de treball». Tenint en compte aquesta «recomanació» i el fet que en 2011 el 40,5% de les jubilacions van ser anticipades a Espanya, l'Executiu vol donar una nova volta de rosca a les fórmules d'anticipar el retir. La reforma de pensions ja les va penalitzar. Va retardar de 61 a 63 anys l'edat de jubilació anticipada i va deixar els 61 anys sol per als treballadors acomiadats. I la reforma laboral penalitza a les empreses amb beneficis que prescindeixin dels seus treballadors majors 50 any amb obligades aportacions al Tesoro.

I si un treballador decideix seguir treballant més enllà de l'edat legal de jubilació?

Hi haurà recompensa pel qual voluntàriament decideixi mantenir-se en el seu lloc de treball més enllà de l'edat legal de jubilació. La ministra d'Ocupació, Fátima *Báñez, ha anunciat aquesta setmana que estudien mecanismes que permetin la «coexistència» de salari i pensió per a aquelles persones que decideixin mantenir-se actives el major temps possible. En aquest nou model, el contracte indefinit a temps parcial està cridat a ser el protagonista

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS