diumenge, 29 de juliol del 2012

La reforma de la llei de l'avortament. "La llibertat de la maternitat és la que fa a les dones autènticament dones". "La llibertat més emblemàtica de les dones el dret a decidir sobre el propi cos".


“El problema número u és que el PP no té un model de dona. Hi ha moltes coses que no els agraden i reparen més en això, però es veuen enxampats en un parany: tenen filles o germanes que viuen diferent.

Els del PP  tenen temptacions arcaitzants i molt disperses, com les de l'Església, però no una doctrina unificada sobre la repercussió de la llibertat de les dones”, afirma Amelia *Valcárcel, catedràtica de Filosofia Moral i Política de la *UNED. “Que no intentin imposar-nos el seu desastrós programa moral. No anava al programa electoral del PP  i la gent no els va votar para això”, adverteix.

“La raó de fons del gir del PP tant en avortament com en polítiques d'igualtat està en la pressió de l'Església catòlica, que, des de 1995 i aliada amb l'islam, vol frenar els canvis de les dones perquè no surtin del perfil maternitat-i domesticidad.

Cuidadores al servei dels altres, que solament treballin fos empeses per la pobresa”, analitza Subirats, *exdirectora de l'Institut de la Dona.

Les espanyoles, cada vegada més formades i bolcades cap al mercat laboral, s'han ancorat entorn de la mitjana d'1,3 fills. Ser mare no és l'única forma de ser dona, pregonen amb els seus actes.

Hi ha qui, com la filòsofa Ana de Miguel, veu en els plantejaments del PP també una estratègia de classe: “Volen que les seves dones o filles vagin a la universitat i es col·loquin molt bé, però és un model ignorant i insolidari perquè pretenen que això solament puguin fer-ho les dones que els envolten”. “Busquen parar l'evolució de les dones com a subjectes lliures i amb igualtat de drets per tornar cap al model tradicional”.

Encara que l'huracà econòmic copeja sense distingir sexe (24,72% de taxa d'atur per a ells i 24,86% per a elles), les dones es ressenten més, ja que les retallades socials els afecten en major mesura. “Hi ha símptomes inquietants que compliquen la igualtat, com les retallades de l'Estat de benestar”, afirma la catedràtica de Sociologia Constança *Tobío, de la Universitat Carlos III. “No s'haurien atrevit a fer-los, per exemple, en dependència, si no hi hagués crisi”, apunta aquesta experta en conciliació.

“El que el PP entén per conciliació és el treball a temps parcial per a les dones, o el teletreball, perquè puguin fer-se càrrec dels fills i dels majors”, critica .

“Els ajustos en polítiques socials tenen més incidència en els sectors més vulnerables, especialment les dones”, admet Moreno. Però per lluitar contra això solament té un arma: “Audàcia per ajustar preservant els drets dels més desfavorits”.

Crisi, retallades i fre després d'un avanç espectacular de les dones, com recollia l'informe sobre la situació sociolaboral femenina del Consell Econòmic i Social (CES).

“Les dones no poden tornar al paper tradicional. El seu camí és d'aniràs i no tornaràs”, planteja *Valcárcel. Més pessimista, Subirats conclou: “El fre a la volta enrere dependrà de com es defensin els drets guanyats. Si no es protesta, en una crisi es pot imposar el que es vulgui”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS