dissabte, 28 de juliol del 2012

Bildu desnona els toros Sant Sebastià vol seguir l'estela de Barcelona i deixar sense curses de braus la Setmana Gran de 2013. El contracte de l'Ajuntament amb la plaça expira aquest any i l'alcalde no té prevista la renovació.



Juan José Padilla, *Morante de la Pobla, Julián López «El Juli», Sebastián *Castella, José María *Manzanares i Alejandro *Talavante poden bregar el proper 17 d'agost els últims toros que saltin al rodo en una plaça de Sant Sebastià. Gairebé un any després que Catalunya celebrés la seva última correguda de toros, *Bildu pretén donar la punta a més de segle i mitjà de tradició taurina a la capital donostiarra emparant-se en la crisi i en les pèrdues que implica la plaça de *Ilumbe.

Membres de l'equip municipal ja han deixat entreveure en diverses ocasions que la ciutat pot viure els seus últimes festejos taurins en la propera Setmana Gran, que se celebrarà de l'11 al 18 d'agost, aprofitant que aquest any expira el contracte amb la família *Chopera, arrendatària de la plaça de bous.

La coalició abertzale esgrimeix que el manteniment de la plaça costa a les arques municipals 400.000 euros anuals i que només ingressa per llogar-la per a la celebració de corregudes de toros 10.000 euros. Davant la més que probable liquidació dels festejos taurins a Sant Sebastià, el PP va presentar una moció en el Consistori el setembre passat en la qual instava a l'equip de Govern, liderat per l'alcalde Juan Karlos *Izagirre (*Bildu), a «analitzar amb detall» la situació dels festejos taurins a la ciutat per adoptar «les mesures necessàries» amb l'objectiu que «es continuï celebrant la Fira Taurina de la Setmana Gran».

La iniciativa, defensada pel portaveu del grup popular, Ramón Gómez *Ugalde, va ser aprovada per 13 vots a favor (els de els regidors de PP i PSE-EE) i els vuit en contra dels edils de *Bildu. Els sis regidors del PNB es van abstenir. Però la moció no obliga a gens a *Bildu i tot sembla apuntar al fet que la coalició abertzale només espera al fet que expiri el contracte amb els *Chopera per tenir les mans lliures i donar la punta a les corregudes de toros a Sant Sebastià.
De fet, *Bildu incloïa en el capitulo d'ingressos dels seus Pressupostos per 2012 –que va haver de retirar al no poder treure'ls avanci en el Ple municipal, no tenint més remei que prorrogar els de 2011– vint milions d'euros per la venda del complex de *Illumbe. El cuso –en el qual juga els seus partits de la lliga ACB l'equip de la ciutat, *Lagun Cèrcol *GBC– no estava inclòs en l'operació, que es limitava a desprendre's de les parcel·les sense urbanitzar, els aparcaments i la superfície d'oficines.

«Com saben que el Ple de l'Ajuntament ho va aprovar majoritàriament, *Bildu està tractant d'allargar les qüestions formals del concurs per evitar que hagi corregudes», assegura Ramón Gómez, portaveu del PP a Sant Sebastià. I aquí està el problema, que mentre la formació abertzale no promogui el concurs, no hi haurà toros. «Estan tractant de deixar morir el concurs prevalent el bàsquet», explica. De fet, sobre la taula hi ha una modificació de la plaça, per instal·lar un gimnàs per a l'equip de bàsquet, en l'espai que ara ocupen els *toriles. Modificació que els empresaris taurins van veure com una declaració d'intencions per part de *Bildu per no renovar el concurs, i que suposaria un clar impediment per celebrar la Fira Taurina en un futur.

La fixació de la formació abertzale en contra dels toros no només respon a l'aspecte econòmic. També, com no, respon a una qüestió política a la qual cal sumar el tan *manido argumento ecologista. «A Sant Sebastià sempre han tingut un cert rebuig als toros per un aspecte ecologista, però a més se suma que tot el que ells fan olor d'espanyol ho rebutgen», assegura Gómez, que ironitza per aquesta preocupació pels animals quan fa no gaire temps es matava persones i «ells ho aplaudien».

No obstant això, els partidaris de la festa taurina anuncien batalla. «Anem a seguir barallant i intentarem durant aquesta festa impulsar i recolzar els toros», desvetlla el portaveu *porpular No són els únics. Recentment s'ha creat una plataforma en suport dels toros a Sant Sebastià. Tot sigui perquè *Bildu, com pretén, no doni la punta final als toros.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS