dijous, 31 de maig del 2012

El sistema financer espanyol és un castell de cartes. Ens tracten com a 47 milions de babaus. Per què no s'atreveixen a tancar Bankia? ...



Milions d'espanyols profans es pregunten aquest matí: per què no poden deixar caure a *Bankia? Els importa poc el que digui *Goirigolzarri, la fina estratègia d'enginyeria financera de De *Guindos, l'actitud indulgent de Rubalcaba o el *prurito de *euroestadista de Rajoy. Que ho tanquin, cony!

Que l'Estat garanteixi els fons dels impositors i els drets dels ciutadans, i que tallin d'una vegada aquest tros de gangrena del sistema financer espanyol. Si és que existeix sistema financer espanyol; si queda alguna part sana; si en les cúpules més insignes dels portaavions financers espanyols no hi ha només *predicadores, sinó tipus disposats a donar blat.

El problema és la sospita generalitzada de tot el sistema sigui un decorat de cartró pedra. I el drama seria descobrir que Rajoy i els seus cavallers de la taula rodona econòmica: De *Guindos, Montoro, Álvaro Nadal, tinguessin la certesa i no s'atrevissin a donar-li la mala notícia al poble.

Per què no cau *Bankia? Per què no es llança per la broda, amb el sentit comú que practiquen els comandants de vaixells en dificultats, en ple temporal, que es desfan sense tremolar-los el pols de les valuoses mercaderies dels seus cellers que posen en perill de naufragi a la nau.

Si és més important salvar a *Bankia que a Espanya, que ho diguin. Però les bandades de la mercaderia que ens ha deixat Rodrigo Estona, que vol salvar *Goirogolzorri amb la benedicció papal dels tres tenors de la banca espanyola, manté als 47 milions de la tripulació amb els ous de corbata.

Europa mira per a un altre costat

Si almenys de la supervivència de *Bankia depengués la supervivència de l'euro, de l'eurozona, de la cosa, ja s'hauria assabentat l'opinió pública i l'opinió publicada espanyola a través d'un comunicat del Banc Central Europeu. Però *Draghi ja ha dit que no mourà ni un sol dit, ni un sol euro, per intentar mantenir a flotació aquest vaixell financer amb més forats que un formatge Emmental.

Demà després de matí, titular de periòdic després de titular de periòdic, els espanyols pateixen cada nit malsons amb *Bankia. Com si intentessin mantenir-se a flotació sobre les aigües *turbulentas de la crisi i, damunt, apareguessin en els seus somnis Rajoy i De *Guindos i els lliguessin *Bankia al coll perquè s'enfonsessin més de pressa.

EUA va tancar 73 bancs en 2011 i va desballestar el *Lehman *Borthers

A Estats Units, durant 2011, van tancar 73 bancs sense que hagin arribat notícies de drames nacionals. Fins i tot es van atrevir a desballestar el *Lehman *Brothers, que semblava talment una tragèdia universal. Però la vida segueix en *United *States *of Amèrica, Wall Street alterna dies de sol amb dies de pluja i sonen les beneïdes alarmes quan l'índex d'atur aconsegueix la tercera part del *galopante índex d'atur a Espanya

A Irlanda, en canvi, es van posar com a bojos a salvar la seva banca, a injectar-li pasta oca a un sistema financer intoxicat, i van acabar embogits, demanant-li auxili a Europa, en una traumàtica operació de rescat que ha condemnat als irlandesos a la supervivència bàsica.

Ens tracten com a 47 milions de babaus

Si potser resulta que *Bankia és una carta en un castell de naips. Que la retires i es desploma el sistema financer. Però que algú l'hi expliqui als espanyols en *roman *paladino, amb llum i taquígrafs, sense aquest secretisme de tecnòcrates, *hechiceros i caps de la tribu convençuts que dirigeixen a 47 milions d'imbècils.

"A veure, espanyols: que si deixem caure a *Bankia s'enfonsa tot l'edifici financer espanyol de cartró pedra, entenen?"

Haver començat per aquí, cony! I no tanta marrada, tant xiuxiueig parlamentari, tant eufemisme, tanta declaració críptica, que incita als espanyols a fer-se la pregunta de l'inici: per què no manen a *Bankia al desballestament?

El govern espanyol, amb la complicitat del PSOE, està ficat en un gran problema: ha de jugar partides simultànies i contradictòries de pòquer amb Europa i amb els espanyols. Esperem que almenys no estiguin jugant fent catxa amb ambdues parts.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS