dijous, 31 de maig del 2012

Crec que això de Bankia és la punta de l'ICEBERG. La Comissió Europea (CE) va advertir avui a Espanya sobre els perills que suposa l'alt dèficit tarifari elèctric que acumula causa.



La CE insta al Govern espanyol a abordar aquest problema, pel que lloa les mesures engegades al març passat per reduir els costos del sector elèctric.

No obstant això, adverteix que la pujada de preus aprovada -un 7% de la tarifa d'últim recurs (*TUR), a la qual s'acullen 20 milions de llars i pimes amb potències contractades no majors a 10 quilowatts- pot minar el consum intern i la competitivitat externa de les empreses espanyoles.

El document recalca també que els preus de producció energètica, així com els de el transport i la distribució (tots dos regulats) estan augmentant més ràpid que la tarifa que es paga pel consum d'electricitat a Espanya.

Aquesta situació ha elevat "significativament" el dèficit tarifari en els últims anys fins a situar-ho en 24.000 milions d'euros, la qual cosa suposa més del 2% del producte brut interior (PIB) espanyol.

La CE considera que l'escassa competitivitat del sector és una de les causes que subjeuen sota l'excessiu dèficit tarifari, a causa de l'obstinació d'Espanya per afavorir a l'excés les compensacions a certes plantes, com les nuclears o les hidroelèctriques, i per mantenir les ajudes a sectors molt ineficients, com el del carbó.

"Aquestes mesures no s'han traduït en una baixada de preus i, per tant, entorpeixen el creixement econòmic", afirma el document.

L'Executiu europeu assenyala a Espanya que ha de millorar les seves interconnexions energètiques amb els seus veïns, ja que és un dels països més aïllats en matèria energètica de la UE, i va animar al Govern a accelerar els treballs cap a Portugal i França.

A més, va considerar prioritari la construcció d'un corredor *gasístico entre Àfrica, Espanya i França, la creació del Mercat Ibèric del Gas Natural (*MIBGAS) i la connexió de Catalunya i la Vall del *Rhône (França).

La CE va considerar que les deficients connexions energètiques d'Espanya han perjudicat especialment a les renovables, que no poden donar sortida als excedents que produeixen, i va criticar la fi de les cosines al sector.

"Suspendre el suport a les renovables desanima les inversions en el sector i farà difícil aconseguir que Espanya compleixi amb els seus objectius climàtics i energètics europeus per 2020", va afirmar en el document.

L'Executiu europeu adverteix que una caiguda de les renovables del *mix energètic espanyol augmentarà la dependència energètica del país, que actualment se situa en un 79%, molt per sobre de la mitjana europea del 54%.

La CE recomana que se simplifiquin els tràmits burocràtics que han d'afrontar les plantes de renovables per operar i que s'eliminin altres barreres al creixement del sector per disminuir els preus de l'energia neta, "la qual cosa segueix sent un problema per a Espanya".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS