dijous, 10 de maig del 2012

El Govern nacionalitza Bankia «Financial Times» sosté «El rescat resta credibilitat» a Rajoy.Las entitats financeres demanen l'estalvi ciutadà, però no estan disposades a revertir aquest capital en les empreses ...


L'Estat prendrà el control de *Bankia i de la seva matriu, el Banc Financer i Estalvi (*BFA). El grup es convertirà d'aquesta manera en la vuitena entitat que resulta nacionalitzada o intervinguda des de principis de 2009. La nacionalització es realitzarà mitjançant un procediment (conversió en accions d'un préstec concedit en 2010) amb el qual es pretén limitar al màxim els diners públics que serà necessari per sanejar *Bankia, cambra major banc espanyol, amb 10 milions de clients, 340.000 milions en actius i un forat patrimonial en *BFA que l'auditora *Deloitte ha estimat en uns 3.500 milions d'euros.

José Ignacio *Goirigolzarri, des d'ahir nou president executiu de *Bankia en substitució de Rodrigo Estona, va marcar el camí que seguirà el sanejament de *Bankia, un full de ruta patrocinat pel Govern i personalment pel ministre d'Economia, Luis de *Guindos. Recentment nomenat, *Goirigolzarri va proposar als consells d'administració de *Bankia i de la matriu *BFA una operació que de fet suposa que ambdues societats queden baix control de l'Estat. El moviment consisteix a convertir en capital (accions) de *BFA els 4.465 milions d'euros que en 2010 va rebre com a préstec (sota la forma de participacions preferents) del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (*FROB).

Els consells de *Bankia i *BFA van aprovar la proposta i el Ministeri d'Economia també va confirmar anit un respatller que es donava per fet. El procediment suposa que l'Estat, a través del *FROB, passarà a controlar la matriu *BFA, titular al seu torn de la participació majoritària (45,3%) de *Bankia. El Ministeri va donar a entendre que amb els diners del *FROB controlarà el 100% de *BFA, la qual cosa ve a suposar que les caixes fundadores (Caja Madrid, Bancaixa i altres cinc de petita grandària) perden la seva posició.

Presumiblement, la nacionalització de *Bankia-*BFA durarà fins que la participació pública pugui ser venuda o subhastada. El préstec concedit pel *FROB en 2010 havia de ser retornat, amb un interès proper al 8%, en el termini de cinc anys. Una vegada convertit aquests diners en accions, el termini i els termes en què l'Estat podrà recuperar els 4.465 milions resulten més incertes. Aquesta quantitat que romandrà retinguda en *Bankia-*BFA equival gairebé a la meitat de retallada que el Govern promou en les despeses de la sanitat i l'educació.

Segons les primeres aproximacions, la comentada injecció de capital pot ser suficient i evitar la necessitat de més ajudes públiques, si bé algunes informacions van apuntar també que el sanejament del grup podria requerir altres aportacions. *Bankia-*BFA ha acumulat més de 31.000 milions d'euros en actius problemàtics vinculats al negoci immobiliari. Economia va precisar que el Govern aportarà el capital «que sigui estrictament necessari per realitzar els sanejaments precisos».

«El rescat de *Bankia restarà credibilitat al Govern espanyol». Així ho adverteix el diari britànic «*Financial Estafis» en un editorial en el qual es pregunta per què als banquers, reguladors i autoritats espanyoles els costa tant acceptar i dir la veritat.

El rotatiu, que des de fa anys ha vingut dubtant de la situació real de l'economia espanyola i dels seus bancs, qüestiona: «Per què els banquers espanyols, reguladors i funcionaris del Govern espanyol troben tan difícil acceptar la veritat?». El periòdic assenyala que els inversors han estat testimonis de l'esclat de la «bombolla» immobiliària a Espanya, de la deterioració dels préstecs i de les dificultats de la banca, principalment les caixes. «Encara així, ministres i reguladors insistien que les reformes eren la solució i que no seria necessari injectar més diners públics», assenyala.

«La destrucció de valor per *Bankia, la tercera major entitat espanyola per actius, és immensa», afirma «*Financial Estafis», que recorda que les seves accions han perdut un 40% del seu valor des de la seva sortida a Borsa el passat estiu sota l'adreça de Rodrigo Estona, que va presentar la seva dimissió aquest dilluns.

El diari apunta que Espanya no és l'única preocupació del bloc de l'euro, ja que «almenys està reformant els seus bancs, alguna cosa que no pot dir-se, per exemple, d'Alemanya».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS