dimecres, 9 de maig del 2012

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat avui que és "irrenunciable" que Catalunya compti amb una hisenda pròpia, cosa que haurà d'ocórrer hagi o no pacte fiscal. "S'imaginen que, ara mateix, la institució financera que estigués al peu dels cavalls fora La Caixa en comptes de Caja Madrid? ....



"El fet que Catalunya acabi tenint hisenda pròpia és un camí clar i irrenunciable", ha assegurat Mes en la sessió de control al *Govern en el Parlament, en resposta a Joan Puigcercós (ERC).

Segons Mas, la hisenda pròpia pot aconseguís després d'aconseguir un acord sobre el finançament català amb el Govern de Mariano Rajoy, i si no hi ha pacte, "es pot fer per una altra via".

Mes ha ressaltat que en qualsevol cas, el fet de comptar amb una agència tributària totalment pròpia per a Catalunya que s'ocupi de la gestió i recaptació de tots els impostos és ara mateix un "escenari desconegut", per la qual cosa serà necessària una forta unitat política i social sobre aquesta qüestió.

A més, també suposa un repte per a l'autogovern català, perquè suposaria aconseguir una nova competència i en aquest sentit, també ha assegurat en resposta a una pregunta d'Alicia Sánchez Camacho (PP) que el *Govern es veu capaç d'assumir qualsevol tipus de servei que a dia d'avui ofereix l'Estat, sense descartar en un futur poder gestionar des de Catalunya la seguretat social.

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-*Colell, també ha declarat aquest dimecres que aquesta agència tributària pròpia és irrenunciable, en resposta a una pregunta oral en la sessió de control al *Govern del diputat no adscrit Joan Laporta (DC).

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest dimecres que l'Estat carregaria contra Catalunya si La Caixa i no *Bankia fos l'entitat bancària que necessités ajuda pública.

"S'imaginen que, en aquests moments, la institució financera que estigués al peu dels cavalls fos La Caixa en comptes de Caja Madrid? Què dirien a Madrid sobre Catalunya? Com ens presentarien en la resta d'Espanya?", ha preguntat en la sessió de control en el Parlament, en referència a la injecció de diners que el Govern realitzarà en *Bankia.

Segons Mas, Catalunya no s'ha pronunciat sobre aquest tema sobre la gestió d'aquesta entitat bancària però, al seu judici, "a Madrid també es fan les coses malament sovint, i cal poder dir-ho".

I és que, segons el president de la Generalitat, ara és des de Madrid on no s'ha realitzat una bona gestió i Catalunya "no pot dir res perquè quedaria malament".

Malgrat tot, en resposta a una pregunta del capdavanter d'ERC en el Parlament, Joan Puigcercós, Mes ha lamentat que s'hagi hagut d'arribar a aquesta situació i es plantegi destinar fons públics a *Bankia per salvar-la perquè, al seu semblar, el temps per injectar diners públics a entitats financeres hauria d'haver-se acabat.

"No hauria d'haver-hi diners públics per al sistema financer", ha sostingut Mes, qui ha reclamat també un tracte equitatiu entre les entitats financeres davant el tracte que el Govern dispensa a *CatalunyaCaixa.

Ha defensat la necessitat de reivindicar i defensar els diners que li toca a Catalunya, marcant distàncies amb els quals els acusen de fer "victimisme", al·legant que el *Govern busca defensar els interessos de Catalunya.

Per això, ha remarcat que continuarà reclamant el que sigui necessari així com el compliment dels compromisos adquirits amb Catalunya, i ha negat que això sigui demanar "almoina".

El president del grup parlamentari d'ERC, Joan Puigcercós, ha assegurat que si no hi ha pacte fiscal, el *Govern ja ha dit que convocarà eleccions.

En aquest context, seria bé que el *Govern digués "als ciutadans de Catalunya on ingressar els seus impostos, un gest" a favor de l'autogovern que tota la població entendria, ha dit el republicà.

Puigcercós ha celebrat que CDC defensi una hisenda pròpia per a Catalunya hi hagi o no pacte fiscal i que aquesta demanda l'hagin incorporat "com a nova icona" els convergents.

Segons Puigcercós, és evident que des del Govern central no es tracta amb "equitat" a les diferents autonomies, i ha indicat que és lògic que el *Govern vulgui portar els decrets que ha aprovat Rajoy sobre sanitat i educació davant el Tribunal Constitucional (TC) per invasió competencial, encara que el republicà ha indicat que es poden trigar anys a l'espera de la sentència.
Joan Puigcercós, va considerar avui 'intolerable' que el secretari d'Estat d'Hisenda i Pressupostos, Miguel Angel Fernández Ordóñez, negui a Catalunya la possibilitat de tenir una Agència Tributària pròpia i li va acusar de 'apropiar-se de l'Estat'.

Puigcercós va recordar que el treball de Fernández Ordóñez 'és administrar els recursos, però la hisenda no és seva, en tot cas és dels contribuents' i va recordar que 'els catalans som el 20% de l'aportació del PIB'.

El dirigent d'ERC va recordar que serà 'Catalunya qui decidirà' si hi ha o no Agència Tributària catalana, encara que 'una altra cosa és que ho haurem de negociar amb Madrid'.

Per a Puigcercós, les paraules del secretari d'Estat d'Hisenda responen a una tendència '*involucionista' pròpia del 'antic PSOE', 'més *jacobino i centralista'.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS