divendres, 13 d’abril del 2012

Sant Jordi. Patró de Catalunya



Els INICIS del culti a Catalunya comencen Quan l'abat Oliva va consagrar l'any 1032 un altar en honor al sant al monestir de Ripoll. D'entre les primeres Capelles documentades històricament que és van ALCAR hi ha la de Sant Jordi de Lloberes, a la comarca del Bages, el 1053. No cal oblidar la capella de la Generalitat de Catalunya que data de meitat del segle XV, per la Seva importància social.En un principis gene, paper segle XIII, la devoció a Sant Jordi la tinent principalment els cavallers. Per aquest IA, van Néixer Diferents ordes cavalleresques de Sant Jordi, com la de Sant Jordi d'Alfama, fundada el 1201 paper rei Pere I d'Aragó.Sant Jordi és per excel · lència el patró dels enamorats a Catalunya gràcies a la gran gesta del sant de salvar la princesa d'aquells i aquelles monstre ferotge. Sembla que Sant Valentí fa la "vista grossa" i li cedeix aquest protagonisme al Seu "col.lega". Tot i que uns quants catalans ho celebren Tant el 23 d'abril com el 14 de febrer. Per Sant Jordi, el noi li regala una rosa a la Seva "princesa" i AQUESTA li regala un llibre.D'on veu la Tradició de regalar la rosa? Doncs la cosa no està gaire clara, uns quants Diuen que va nèixer de la "Fira dels Enamorats" que es celebrava a Barcelona pel segle XV. Amb certesa és Pot dir que ja per aquest segle, el XV, és repertien roses a Totes les senyoretes que assistien a la missa que es celebrava a la capella que el sant te al Palau de la Generalitat.
Sant Jordi és también el patró dels cavallers i dels escoltes. Es l'invoca a l'hora de beneir una casa nova i también contra els aranyes. L'havíen tingut com a patró els oficis antics que intervenien AMB armes i Armadures. Els pagesos (tot i que ja tinença a Sant Isidre i Sant Galdric), también el Poden invocar perque Els facilitar granar l'ordi. D'aquí aquella pregaria: "Gloriós Sant Jordi, jo tinc un camp d'ordi fresc i GEMAT; feu-nos la gràcia que Arribi ben GRANAT". L'onomàstica és el 23 d'abril.
 
Pregària de Salvador Espriu
 
Senyor sant Jordi,patró,cavaller sense por,guarda'ns Sempredel crimde la guerra civil.Allibera'ns dels Nostrespecatsd'avarícia i enveja,del dracde la ira i de l'odientre germans,de TOT Altre mal.Ajuda'ns a merèixerla paui salva la parlade la gentcatalana.Amén.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS