dissabte, 14 d’abril del 2012

Reial decret Llei de la reforma laboral



El Parlament debatrà si interposa davant el Tribunal Constitucional (TC) un recurs d'inconstitucionalitat contra el Reial decret Llei de la reforma laboral després que el Consell de *Garanties *Estatutàries dictaminés per unanimitat que envaeix competències de la Generalitat i que almenys dos articles contenien preceptes contraris a la Constitució Espanyola.
PSC, ICV-EUiA, ERC i SI han registrat aquest divendres en la Càmera catalana una proposta de resolució en la qual reclama un ple específic perquè els diputats catalans decideixin si el Parlament eleva un recurs d'inconstitucionalitat abans del 17 de maig, quan venç el termini per poder presentar-ho.
Perquè la decisió prosperi és necessària la majoria dels vots de l'hemicicle, per la qual cosa és imprescindible almenys l'abstenció de CiU, que va recolzar la convalidació del reial decret llei en el seu primer tràmit al Congrés.
El president de la Generalitat, Artur Mas, va obrir la porta aquest dimarts a recórrer la reforma, encara que CiU prefereix esgotar el tràmit legislatiu en Les Corts per intentar modificar el decret en aquells aspectes que afecten a les competències catalanes.
Solament poden demanar recurs d'inconstitucionalitat el Govern, el Defensor del Poble, 50 diputats al Congrés, 50 senadors, i els governs i parlaments autonòmics
Representants dels quatre grups han lamentat que no sigui el propi *Govern qui lideri la petició d'aquest recurs i defensi els drets laborals dels catalans i la capacitat de la Generalitat per intercedir davant Expedients de Regulació d'Ocupació (*ERO) i els criteris de formació ocupacional.
"La coincidència de CiU amb el PP li impedeix posar-se al capdavant dels interessos dels catalans", ha assenyalat la portaveu d'ICV-EUiA en el Parlament, Dolors *Camats, que ha confiat que el debat se celebri al més aviat possible perquè els serveis jurídics de la Càmera puguin posar-se a treballar en l'elaboració del recurs.
CRIDA A CIU
A principis de març, CiU d'una banda i aquests quatre partits per un altre van decidir portar la reforma laboral al Consell de *Garanties *Estatutàries, encara que en el cas de la federació --que veu amb bons ulls el gruix del decret-- sol per aquells aspectes que podrien vulnerar competències de la Generalitat, tal com finalment va dictaminar l'òrgan consultiu de la Generalitat.
El portaveu del PSC, Jaume *Collboni, ha emplaçat a CiU a ser "coherent" i recolzar la presentació d'un recurs d'inconstitucionalitat almenys sobre aquells aspectes que el dictamen considera que envaeixen competències catalanes.
"És una oportunitat democràtica d'or per demostrar que està convençuda del que diu quan afirma que defensa l'autogovern de Catalunya", ha continuat el dirigent socialista, que ha subratllat que en l'àmbit dels drets laborals CiU està a favor de les tesis del PP encara que la reforma pugui ser inconstitucional.
El portaveu adjunt d'ERC en el Parlament, Oriol Amorós, ha criticat també la inactivitat del *Govern davant la invasió de competències: "Mentre el conseller Francesc Xavier Mena aplaudia d'allò més la reforma, no s'adonava que li furtaven la cartera quant a competències", ha lamentat.
El secretari general de SI, *Uriel Bertran, ha considerat "insòlit" que siguin els grups de l'oposició i no el *Govern els qui defensen els drets dels catalans, i ha emplaçat al president de la Generalitat, Artur Mas, a dir prou i plantar cara al PP i al Govern que lidera Mariano Rajoy.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS