diumenge, 8 d’abril del 2012

Dia internacional del Poble Gitano


El 8 d'abril és el Dia Internacional del Poblo Gitano. Una data que avui commemoren el moviment associatiu, les institucions públiques i les comunitats gitanes de diferents parts del món. Però el 8 d'abril és sobretot un dia en què els gitanos es fan més visibles. Alcen la veu per mostrar la seva heterogeneïtat i sobretot per denunciar que segueixen figurant entre els més vulnerables.

Els gitanos (700.000 a Espanya) aspiren a la igualtat. Una igualtat que històricament s'ha creat lentament, i que el poble gitano ha anat conquistant a menor velocitat que la resta. No obstant això, aquest 8 d'abril, la comunitat gitana té un element més per avançar més ràpid: la posició política que és necessari fer alguna cosa per millorar les condicions de vida de la població gitana. Això s'ha traduït que les institucions europees (Comissió i Parlament) i els 27 Estats membres de la Unió han decidit protegir als més de deu milions de gitanos europeus que segueixen sent els més exclosos i discriminats. Cada país ha aprovat les seves Estratègies Nacionals d'Inclusió. Amb l'horitzó de l'any 2020 busquen millores en educació, ocupació, habitatge i salut. Les Estratègies són alguna cosa així com els Objectius del Mil·lenni de la població gitana. Uns objectius quantificables per acabar amb a l'exclusió.

Aquests són els deures que s'ha imposat Espanya. Reduir la taxa de desocupació dels gitanos, igualar-la a la qual avui sofreix la població en general, és a dir baixar del 40 al 20%. Elevar la formació dels gitanos, perquè el 90% dels majors de 18 anys va abandonar els estudis i avui manca de preparació. El desafiament en educació passa per augmentar el nombre d'alumnes que acaben Secundària, avui imperceptible; i reduir del 9 al 3% l'analfabetisme absolut. I en habitatge, eradicar d'una vegada per sempre el *chabolismo. Cada país s'ha marcat uns reptes. Falta esperar que aquesta Europa tan preocupada a imposar-se requisits de dèficit i cotilles macroeconòmiques sigui tan exigent amb la política social com l'és amb la financera i compleixi aquests desafiaments. Serà difícil si no hi ha una aposta taxativa per polítiques compromeses. Per això avui, el dia dels gitanos, cal reivindicar polítiques més igualitàries i a mitjà termini econòmicament també rendibles.
Cal insistir que “sí hi ha alternativa”. Als programes de la Fundació Secretariat Gitano trobem centenars d'exemples amb noms i cognoms que ho demostren diàriament: María Molina, una noia gitana del programa de suport escolar Promociona a Càceres participa aquests dies en una reunió científica; a Lugo, un grup d'alumnes gitanos aprenen a ser auxiliars de comerç amb 80 hores de pràctiques en empreses; set dels 16 joves de l'escola taller de Madrid que es formaven per a manteniment d'edificis han estat preseleccionats per una empresa; altres trenta gitanos *cusan aquest any un *master a la Universitat de Navarra. I el més important és que els canvis són continus: El programa d'ocupació Accedir aconsegueix en deu anys gairebé 40.000 contractes. Tot això són exemples que el progrés és tangible i són la millor manera de reivindicar una societat més justa que continuï impulsant la igualtat d'oportunitats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS