divendres, 2 de març del 2012

Lucio Dalla




Commoció a Itàlia per la mort del cantant Lucio Dalla
Va ser «il car amico» d'Itàlia i ha mort a conseqüència d'un infart després d'una actuació a Suïssa. En 45 anys de carrera va ser reinventant la música melòdica italiana, el pop i el rock, amb un estil propi que jugava amb el drama, la ironia i l'humor. La seva Caruso, que va cantar el mateix Pavarotti, li va donar la fama internacional que sempre va tenir a Itàlia.
El cantautor va oferir dimecres un concert a la ciutat suïssa de Montreaux, «un concert normal, de més de dues hores, amb un públic molt calorós que va propiciar un ambient realment bonic», segons el responsable de l'espectacle. L'endemà al matí, ja es va trobar malament. «Morir no era l'estil de Dalla», ha dit el seu agent, Michele Mondella.
Tenia 69 anys i seguia en actiu. Hi havia participat aquest any al festival de San Remo, en un duo amb el jove Pierdavide Carone, per a qui havia compost una cançó. Era l'última baula d'una carrera que va començar en els 60 i que el va convertir en un personatge proper per a diverses generacions d'italians. La seva veu trencada caracteritzava les seves incursions en el jazz, el soul, el rock i el pop per crear un estil que partia de la música tradicional italiana i que l'allunyava dels habituals melòdics del país.
Controvertit, iconoclasta i divertit, va cantar a la vida quotidiana amb poesia contemporània i va vendre nou milions d'discos de Caruso a tot el món. A Espanya també va triomfar amb aquesta cançó i després va gravar en espanyol, en els noranta, els seus àlbums Canvi i Cançons. De les seves composicions han fet versions diversos cantants espanyols.
Els grans de la música italiana de les últimes dècades han lamentat la seva mort i li han dedicat grans elogis com a cantautor i com a persona. El president de la República, Giorgio Napolitano, ha dit d'ell que és un autor «de veu fort i original, que ha contribuït a innovar ia promoure la cançó italiana en el món. Ha estat un artista estimat per molts italians de diverses generacions ».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS