divendres, 7 d’octubre del 2016
El Govern del PP se salta la llei, porta vuit semestres sense complir el reglament del registre civil i no publica la llista semestral de nacionalitats per residència des de 2012.
Fa vuit semestres sense complir el reglament del registre civil
El reglament de la Llei del Registre Civil és clar: "Al BOE s'inserirà, a efectes informatius, relació semestral de les concessions de nacionalitat per residència" (article 223). Aquesta obligació no es compleix des de setembre de 2012, quan es va publicar l'últim d'aquests llistats.
Així, des que el PP va arribar a la Moncloa, només es van publicar dues relacions semestrals, la del segon semestre de 2011 i la del primer semestre de 2012. A partir de llavors l'obligació marcada per aquest decret s'ha anat incomplint de forma reiterada. I ja van vuit semestres sense retre comptes.
Aquests llistats, que es duen publicant des de la dictadura franquista, inclouen nom i cognoms dels nacionalitzats per residència, data d'efecte i nacionalitat anterior. Hem preguntat a l'Agència de Protecció de Dades (AGPD) i ha estat clara: en aquest cas, hi ha una habilitació legal per publicar aquesta informació i no infringeix la normativa de protecció de dades. Per tant, aquesta informació es pot publicar i així ho marca el reglament, però el Govern no ho fa.
L'INE no publica aquests llistats, però sí dades estadístiques de concessions de nacionalitat de cada any, sense donar els noms. Els últims, referits a 2015, mostren que 80.096 persones van aconseguir la nacionalitat via residència durant aquest any.
Els tràmits per aconseguir la nacionalitat per residència depenen del país d'origen, el nivell econòmic i una "bona conducta cívica i suficient grau d'integració", segons explica recull el Ministeri de Justícia. Així, el temps de residència continuada a Espanya que s'exigeix a un estranger per optar a la nacionalitat és de deu anys, un termini que es redueix a cinc anys en el cas dels refugiats i dos per als immigrants nascuts en països iberoamericans, Andorra , Filipines, Guinea Equatorial i ciutadans d'origen sefardita. Per nascuts a Espanya i casats amb un ciutadà espanyol, el període de residència mínim és d'un any.
A aquests terminis hem de sumar el temps que triga un immigrant a obtenir la residència i, un cop complert el termini exigit exigit, el que l'administració tarda a resoldre la seva sol·licitud. De fet, l'octubre passat Justícia, que sumava entre quatre i set anys de retard en unes 430.000 peticions, va demanar ajuda al col·legi de registradors per resoldre el col·lapse. El 2015, el procediment es va tornar a reformar.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS