dijous, 14 de juny del 2012

Les obres faraòniques que van enfonsar Espanya: Els mitjans estrangers furguen en els pecats immobiliaris del nostre país.


Els grans fracassos immobiliaris d'Espanya són ja un secret a veus. La crisi econòmica, el forat de *Bankia i la cosina de risc mantenen al nostre país en tribuna preferent en tots els mitjans de comunicació, i per descomptat mai per bé.

Com s'ha arribat fins a aquí? On estan les causes de la burxada espanyola?

Com subratlla I.V. en 'La Razón', el pitjor no és fer-se la pregunta, sinó trobar la resposta.

I si incomprensible és pels quals viuen a Espanya, és fàcil de suposar la sorpresa que causarà fora de les nostres fronteres.

Per furgar en la ferida, dos mitjans internacionals han publicat sengles reportatges que són el millor resum de com ens veuen fora.

I sense necessitat de carregar les tintes.

"Els projectes faraònics que van endeutar Espanya" és el reportatge que signat per Tom *Burridge i publicat per la BBC, tant en la seva edició anglesa com en castellà.

Té la seva lògica que sigui la notícia més vista de la web.

En ell es repassen els principals ridículs urbanístics del nostre país. Molt similar és la crònica de la revista Estafi "la desfilada dels elefants blancs", que comparteix molts dels projectes "faraònics" que han quedat en res.

Espanya ha malgastat els diners
La conclusió de tots dos articulistes és la mateixa: Espanya ha viscut per sobre de les seves possibilitats durant molt temps, els polítics han malgastat els diners de forma irresponsable i les diferents regions (els seus governants) s'han embarcat en una suïcida carrera per veure qui tenia la infraestructura més cara i moderna, sense preocupar-se per si era útil, tenia demanda i, sobretot, si es podia pagar.

Aquesta tan perjudicial imatge exterior d'Espanya, especialment delicada en un moment en el qual el nostre país necessita donar la imatge de solvència a Europa i en la resta del món, té un punt de partida comuna, el llibre de *Llàtzer *Moix "Arquitectura Miraculosa", que repassa la boja carrera urbanística espanyola de l'última dècada.

*Moix, a qui citen els dos mitjans de comunicació, situa l'inici del desenfrenament en la reeixida construcció del Museu *Guggenheim de Bilbao, que s'ha convertit, diu, en la "enveja" de la resta del país i el mirall en el qual mirar-se per construir un miracle semblant. Mai més es va aconseguir.

Si ho té el veí, jo també
A partir d'aquí, afirmen els corresponsals estrangers, els governs locals i autonòmics es van apuntar una carrera per tenir més, millor i més car que el veí, sense pensar que la majoria d'aquestes infraestructures, ja anessin d'oci o de transports, no sempre tenien la demanda esperada.

La "ciutat del circ" de *Alcorcón
Com a símbol d'aquesta política *derrochadora, la BBC arrenca la seva crònica amb l'exemple de l'Ajuntament de *Alcorcón, que es va embarcar fa tres anys en una "ciutat del circ" que inclouria, a més, nou edificis i un complex d'oci únic al món.

"L'àrea on es desenvolupava el projecte mostra ara un espectacle lamentable. Edificis futuristes a mitjà acabar estan coberts de grafiti després d'una tanca de ferro. Un projecte que estava destinat a posar la zona en el mapa, per raons lloables, va acabar convertint-la en un símbol de la despesa regional excessiva a Espanya".

A partir d'aquí, la cadena britànica, igual que fa la revista Estafi, enumera totes les obres faraòniques que han anat jalonant de forats la geografia nacional i que, com rescaten els reporters, han causat uns deutes als pressupostos que ara no se sap com eliminar. La resta de la història ja és coneguda.

Aeroports, tramvies i teatres
Entre aquests projectes *suntuosos se cita la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, la Ciutat de la Cultura de Galícia i, per descomptat, un grapat d'obres d'infraestructures ruïnoses, com l'aeroport de Castelló o el de Ciudad Real.

"Un aeroport a Ciudad Real, para què?", es pregunta Celestino Sèrum, conseller delegat de C.I. *Consulting, una empresa d'assessorament integral a empreses i professionals a Espanya.

Amb tot, la llista d'edificis polèmics podria haver estat encara molt major, ja que n'hi ha prou amb fer un cop d'ull a totes aquelles obres de dubtosa rendibilitat perquè la relació sigui eterna, des de l'aeroport de Lleida fins als populars "bolets" de Sevilla, passant pels tramvies de Parla (Madrid), Jaén o Zaragoza o la Torre de l'Aigua de la capital aragonesa.Construeixi ara, "pagui" després

L'augment aquest any del dèficit pressupostari d'Espanya fins a de el 8,9% del PIB des del 8,5% de l'any anterior, s'ha atribuït en part a l'endeutament regional.

Com a resultat, el govern central de Madrid ha posat un objectiu de l'1,5% de dèficit pressupostari per a totes les comunitats autònomes l'any en curs.

Qui no volia el seu propi *Guggenheim?

El govern també ha dit que proporcionarà préstecs a baix interès perquè els governs regionals puguin pagar els seus deutes.

Amb això s'espera apaivagar a la Comissió Europea, que recentment va dir que estava disposada a concedir a Espanya fins a 2014 per situar el seu dèficit públic per sota del 3% del PIB.

Gran part del deute dels governs regionals d'Espanya és amb petites empreses locals que han realitzat obres i no les han cobrat.

Enrique Martín és propietari de *Distripaper, una companyia d'impressió i relacions públiques en *Alcorcón.

L'anterior administració municipal li havia de gairebé *US$100.000 per una campanya de màrqueting.

A causa que el treball no es va pagar, la signatura va haver d'acomiadar a cinc de les seves 11 empleats.

Martín creu que la idea de construir un centre cultural de les dimensions del que es va planejar en la municipalitat va estar errada des del principi.

"Era massa gran per a una ciutat com la nostra".

"El cost era massa alt".

El consol del futbol

Mancant solucions, potser l'únic consol serà parlar -seguir parlant- de futbol.

Com acabava l'anàlisi de The Guardian sobre les possibilitats de la selecció en l'Eurocopa de Polònia i Ucraïna, en les botes d'Iniesta està el decidir si la cosa acabarà en "migdiada" o en "festa".

En l'economia, què se li va a fer, ni tan sols queda aquesta possibilitat. Ni queda temps ja per a les rimes fàcils.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS