dijous, 10 de novembre del 2016

MARCA ESPANYA, ESPANYA BA BÉ Mentre el Barça i els seus jugadors els porten als jutjats, Florentino Pérez rep l'adjudicació del 75% de les obres del Congrés dels Diputats des de 2012. Totes les obres -excepte una- les ha guanyat Dragados o Vies, filials d'ACS.







La reiterada adjudicació a empreses de Florentino Pérez, president d'ACS, de les obres del Congrés dels Diputats no ha passat desapercebuda a la resta del sector. Totes les obres -excepte una- les ha guanyat Dragados o Vies, filials d'ACS. En la més recent, la puntuació tècnica a Vies va ser la màxima, 50 punts, enfront dels 30 punts que van obtenir els seus grans rivals, com OHL o Ferrovial. "Massa diferència. La puntuació tècnica és una cosa subjectiva", diuen en una constructora.

Diu una regla no escrita del sector constructor que l'administració pública sol repartir els contractes de les obres entre les diferents companyies perquè totes tinguin feina. "És una regla no escrita perquè és alegal, però sí que és moral i és una forma de que totes aconseguim contractes i treball", assegura el president d'una constructora espanyola mitjana.

I una altra regla no escrita del sector constructor diu que la Puntuació Tècnica de les condicions dels plecs del contracte són totalment subjectives, no hi ha una equació exacta que determini quina oferta és tècnicament millor. Per això, la Puntuació Econòmica -la oferta- sol ser determinant.

Per aquesta raó, en una part del sector no s'entén la decisió d'atorgar una nova obra a una filial del Grup ACS de Florentino Pérez amb una diferència tan gran en la Puntuació Tècnica d'empreses que tenen similars professionals en les seves files. Es tracta del projecte de rehabilitació i sanejament de l'edifici de la Plaça de les Corts, 9, que s'ha adjudicat a Vias i Construccions per una mica més de dos milions d'euros.

Segons l'informe final de la puntuació atorgada a cada empresa per la Mesa de Contractació del Congrés, Vies i Construccions va obtenir els 50 punts de la Puntuació Tècnica, la subjectiva. És la màxima possible. L'altra oferta de Pérez, de Dragados, va aconseguir 46,15 punts. A partir d'aquí, cap de les grans rivals d'ACS va superar els 30 punts. "No és una cosa habitual en el sector una diferència com aquesta. I en aquest cas és vital, perquè en pesar 50 punts sobre 100 -els altres 50 és l'oferta econòmicament pràcticament és igual el que ofereixi cada empresa perquè el guanyador és Florentino" , es queixen en una gran constructora que prefereix mantenir l'anonimat a dependre de l'obra pública.

OHL, Sacyr, Acciona ...

Al marge de Dragados i Vies, cap de les grans rivals d'ACS va superar els 30 punts. Segons l'informe -en poder de bez.es- OHL va aconseguir 30,77 punts, Sacyr 26,92 i Acciona també 26,92 punts. De les altres 14 ofertes, només Edhinor SA va aconseguir 46,79 punts i Sant Josep 37,18. La resta, 31 punts o menys.

Aquesta obra, adjudicada al maig, és la tercera d'un total de quatre que guanya Dragados o Vies -inclosa la reforma dels desperfectes de les goteras-. Només una, a finals de 2015, la va guanyar una empresa aliena a Florentino: Bauen Constructora, propietat de Jorge Perelli Botello i altres exdirectius de Dragados. Es va tractar de la rehabilitació de les façanes interiors de l'edifici d'ampliació III del Congrés.

Fonts del sector asseguren que el domini aclaparador de Dragados s'ha produït des de l'arribada al Congrés com a arquitecta d'Ana Jiménez Díaz-Valero -2013-. Des del seu càrrec en Patrimoni ja va encarregar el 2012 a Dragados les obres de rehabilitació del Congrés que van acabar amb les famoses goteres. Des de llavors, sempre ha guanyat ACS excepte en una ocasió.

 Fonts del Congrés han assenyalat que "les adjudicacions al Congrés passen per molts filtres i per diferents persones. Som molt estrictes en això". Sobre la diferència en la puntuació tècnica de l'últim contracte, aquesta font ha assegurat que "si aquest és el resultat, té una explicació tècnica segur".

Procediment d'urgència

Una altra de les raons que expliquen el domini d'ACS, segons altres constructores, és el constant recurs al "procediment d'urgència" en els concursos. A hores d'ara, el Congrés té oberta una nova adjudicació per a la remodelació de la Direcció de Comunicació de l'hemicicle per 2,3 milions d'euros i, de nou, el concurs és per via d'urgència. Segons la clàusula 4.3 del plec de condicions el motiu és "la necessitat que les esmentades obres estiguin executades en la seva major part abans del començament de la nova legislatura".

"El plec es va publicar el 30 de maig i el termini per a presentar ofertes acaba el 14 de juny. 15 dies. Només l'empresa que porta treballant tant de temps dins del Congrés, com Dragados, pot fer una bona oferta en 15 dies", expliquen fonts del sector. "Aquesta és una tècnica que es repeteix constantment. Procediment d'Urgència o negociat sense publicitat és el més habitual", insisteixen. Com en el cas anterior, la puntuació màxima serà de 100 punts, 50 la part tècnica i 50 la part econòmica. De nou, tot queda pendent de la part subjectiva.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS