dimarts, 8 de novembre del 2016

Espanya davant el Tribunal de Justícia de la UE. El maneig que fa el Govern d'Espanya del rebut dela llum, Europea ja ha comunicat al Govern la seva amenaça de denunciar Espanya si segueix blindant la seva potestat de fixar l'import dels peatges elèctrics i no adopta mesures per evitar-ho una vegada que prengui possessió el nou Executiu.







El control directe que exerceix el Ministeri d'Indústria en la fixació de part del rebut de la llum pot acabar portant a Espanya davant del Tribunal de Justícia de la UE. La Comissió Europea ja ha comunicat al Govern la seva amenaça de denunciar el país si segueix blindant la seva potestat de fixar l'import dels peatges elèctrics i no adopta mesures per evitar-ho una vegada que prengui possessió el nou Executiu, segons confirmen a L'Independent fonts coneixedores del expedient.

Els peatges d'accés que determina el Ministeri d'Indústria serveixen per cobrir els costos regulats del sistema (transport, distribució, primes a renovables, ajudes al carbó ...) i representen prop d'un 45% de la factura total que acaben pagant els clients. La resta del rebut el constitueix el preu de la pròpia electricitat (33%), que s'estableix amb la cotització del mercat elèctric majorista, i els impostos (22%).

El Govern espanyol fixa directament una part de la factura, però la UE exigeix ​​que sigui la CNMC

La Comissió Europea va obrir el 2013 un expedient d'ofici per la incorrecta aplicació de les directives europees del mercat interior de l'energia. Una legislació que estableix que ha de ser el supervisor -en el cas d'Espanya, la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) - l'encarregat de fixar la quantia dels peatges elèctrics o almenys la seva metodologia de càlcul. Però a Espanya el regulador només assigna formalment aquests peatges, mentre que és directament el Govern el que els fixa prèviament.

L'any passat la Comissió va finalitzar la seva llarga investigació i va comunicar a Madrid l'obertura d'un procediment d'infracció de manera definitiva, en el qual el Govern tenia dret a presentar les seves al·legacions. Els aclariments aportades pel Govern espanyol no han canviat el parer de Brussel·les, que s'ha decidit per avançar cap al procediment amb una opinió raonada enlletgint que el Govern hagi usurpat competències pròpies del regulador (i que anteriorment a Espanya tenia l'extinta Comissió Nacional de l'Energia, integrada en l'actual CNMC).

La reprovació a Espanya per la mala aplicació de la normativa comunitària inicialment hauria d'haver estat tractada per la reunió del Col·legi de Comissaris celebrada el passat juliol, però es va acabar traient de l'agenda de la trobada per trobar-se en funcions el Govern. Ara que es forma un nou Executiu després de deu mesos d'interinitat el cas es reactivarà.

La normativa europea tracta d'evitar que els governs facin política amb la manipulació del preu de la llum. A Espanya, els peatges elèctrics serveixen per cobrir els costos reconeguts del sistema, com ara el transport de l'electricitat, la distribució, la interrumpibilidad (un ajut a les grans indústries per si han de parar en cas d'un pic de demanda), els costos extranpeninsulares, els pagaments per capacitat (un ajut a les elèctriques per tenir disponibles plantes de generació infrautilitzades per si les renovables i la nuclear no cobreixen el total de demanda), les primes a les renovables, les ajudes al carbó, el cost financer de pagar el deute que arrossega el propi sistema ...

Això és, els peatges serveixen per finançar costos que en bona part són fruit de decisions de política energètica adoptades pel mateix govern, o per governs anteriors, i els paguen tots els consumidors amb el seu rebut. En el cas espanyol determina la seva quantia directament el Ministeri d'Indústria, deixant fora del procés de decisió al regulador, al contrari del que succeeix a la resta de països europeus. Una fórmula que ha fet possible, per exemple, que el Govern utilitzés el superàvit del sistema elèctric per aplicar rebaixes dels peatges en any electoral.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS