diumenge, 3 de juliol del 2016

La guardiola de les pensions segueix buidant. Per pagar l'extra d'estiu, el Govern ha tret altres 8.700 milions d'euros amb el que ja només queden 25.176.000 d'euros i ja no dóna ni per pagar tres mensualitats.







La guardiola de les pensions segueix buidant. Per pagar l'extra d'estiu, el Govern ha tret altres 8.700 milions d'euros amb el que ja només queden 25.176.000 d'euros. Des que l'Executiu va decidir recórrer al Fons de Reserva de la Seguretat Social per pagar les pagues extra sense emetre més deute, ha minvat en 41.639.000, és a dir, només li queda un 37% de l'import que acumulava el 2011.

Però la caiguda encara és més brusca en veure per quant dóna el romanent. Els 25.176.000 que actualment queden a la guardiola no n'hi ha prou ni per pagar tres nòmines.

Abans de començar a estirar el fons de reserva, havia import suficient per a abonar a nou nòmines als pensionistes, però després de cinc anys pagant l'extra amb ell s'ha quedat consumida fins a només valer per pagar 2,9 nòmines.

A aquest ritme, si el Govern continua traient diners per pagar les pagues extra, s'acabaria el 2018.

I ho faria amb el sistema encara en números vermells, ja que el Govern espera que la Seguretat Social tingui un dèficit del 0,9% del PIB al final de l'any que ve. És a dir, el fons s'esgotaria sense que la Seguretat Social hagi tornat a l'equilibri pressupostari.

1.400 milions més del previst per a tot l'any

A més, els 8.700 milions d'euros de què ha disposat l'Executiu per a la paga extra d'estiu superen les previsions per al conjunt de l'exercici. Segons els pressupostos de l'Estat, en tot l'exercici s'anaven a treure 6.283.000 i només al juliol aquesta quantitat s'ha superat en més de 1.400 milions. És d'esperar que l'extra de Nadal es pagui de la mateixa manera, desbordant notablement les previsions del Govern.

Al juny la nòmina de les pensions va pujar a 8.491.000 d'euros i, si res hi posa remei, superarà per primera vegada en la història els 8.500 milions d'euros. Tot i les reformes introduïdes en els últims anys, la despesa en pensions segueix creixent a un ritme anual del 3% mentre que el nombre de pensions avança a un ritme lleugerament superior a l'1%. Això es deu fonamentalment al fet que els nous pensionistes cobren més que les baixes.

La despesa creix més ràpid que els ingressos

A més, tot i que el nombre de pensions creix menys del que ho fa el nombre d'afiliats (1,17% els primers davant 2,56% els segons), la despesa en pensions avança més del que ho fan els ingressos que deixen els afiliats (un 3% i un 2,43%, respectivament), cosa que dificulta la reducció del dèficit.

De moment, el Govern en funcions no ha anunciat canvis en la política de pensions i tampoc els programes electorals dels grans partits contenien grans mesures.

Només el PSOE i Units Podem plantejaven el finançament addicional de les pensions via impostos a la vista que les cotitzacions socials no seran suficients en els propers anys i tampoc quedaria diners en el fons de reserva per evitar emetre deute.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS