dimecres, 29 de juny del 2016

LA DRETA es rearma. L'extrema dreta integren una empresa que executa desallotjaments extrajudicials. Una campanya denuncia la connivència entre una immobiliària de pisos d'alt standing i Desokupa, una empresa de desallotjaments formada per milicians d'Europa de l'Est i l'extrema dreta de les clavegueres de la caverna mes casta-casposa.
































Dijous 14 d'abril de 2016 a al número 20 del carrer Josep Torres, al cor de la Gràcia gitana, a Barcelona. Quatre de la tarda. Un grup de vuit homes corpulents, acompanyats d'un paleta i un manyà, foraden i serren amb una radial la porta d'accés d'aquest immoble construït el 1892, catalogat com a patrimoni històric, abandonat durant anys i okupat per un grup de joves al mes de juliol de l'any passat quan estava en estat de degradació.

La guerrilla ha vigilat i esperat que no hi hagués ningú a l'edifici per accedir-hi. Un cop dins procedeixen a la 'vandalització' d'envans i mobiliari de les estances principals, lavabos i cuina. Grups de suport i una vintena de veïnes es mobilitzen ràpidament i es personen davant la finca per impedir l'enderrocament. Ho aconsegueixen, en part. El grup d'homes surt de la finca i es planta a la porta de l'edifici fins que arriben quatre furgonetes de l'ARRO dels Mossos, dues patrulles de la Guàrdia Urbana i dues més de Mossos, així com els bombers. Aquests últims, entren a comprovar l'estat de l'edifici, en què "desaconsellen" accedir-hi. Els membres de la guerrilla són identificats pels Mossos, amb els quals dialoguen tranquil·lament i als quals els lliuren una targeta "d'empresa" amb telèfon i adreça web: Desokupa.

Segons es va publicar des del compte de Twitter de Gràcia Viva aquella tarda, "la complicitat de la policia amb els matons ha estat constant. Somriures i secrets a cau d'orella". Els homes esperen a la cantonada i les okupants són autoritzades a retirar de l'interior les seves pertinences. Poc després, uns operaris tapien la porta a l'espera que comencin les obres de rehabilitació de l'edifici, promogudes per la immobiliària Norvet Property, propietària de l'immoble que l'endemà dels fets va anunciar el futur projecte al seu web.

Arran d'aquests fets es posa en marxa la campanya Stopdesokupa, impulsada per veïnes i activistes, i amb l'objectiu de "fer visible i combatre la contractació de matons per part de propietaris especuladors", així com "fer un seguiment d'aquestes pràctiques i frenar- de manera col·lectiva ". Mitjançant el bloc, un altre dels objectius que plantegen és el de generar un espai de denúncia d'aquestes actuacions i els seus responsables.

La propietat immobiliària

"En Norvet ens prenem al peu de la lletra la dita: 'Voler és poder'. Quan creiem en un projecte ho fem realitat. I l'animem a que faci el mateix. Busqui l'habitatge que més li convingui i feu-seva; nosaltres farem tot el possible per ajudar-lo a aconseguir-ho ". Així es presenta al seu lloc web la immobiliària Norvet SL, administrada per l'executiu Alon Younger, una empresa especialitzada en la rehabilitació "d'edificis singulars" des de l'any 2013. "Com ens agrada Barcelona volem preservar els llocs que li donen caràcter. Aportem al mercat l'afecte i la delicadesa que necessita un edifici amb encant ", manifesten des del web.

Segons la llegenda que planeja al barri, l'edifici de Can Dimoni va ser batejat així pel veïnat després que Agustí Atze, propietari de la finca en 1900, s'arruïnés enmig de la remodelació de l'edifici i fes un pacte amb el dimoni per aconseguir diners i acabar l'obra. A Atze li va tocar la loteria i va decidir -en contra de l'opinió del veïnat- omplir la façana amb fins de diables que encara perduren intactes.

En mans de la Sareb, l'edifici va ser adquirit pel fons d'inversió Roof Capital S.L. amb l'objectiu de fer pisos de luxe. L'empresa, dedicada a la compravenda d'edificis i abanderada per el seu administrador, Simón Castellano Högbom, també directiu del Banc Sabadell, va traspassar la seva propietat en Norvet S.L. a principis d'any.

És en el mes de desembre quan les residents de l'edifici van denunciar l'oferiment de diners, les intimidacions, amenaces i vigilàncies a què estaven sent sotmeses per part d'individus presumptament enviats per la propietat. Aquestes pràctiques, iniciades per Roof Capital quan ostentava la titularitat, van continuar quan la finca va passar a mans de Norvet SL. Un dels habitants afirma que el mateix Alon Younger va visitar un dia els voltants de la casa per intentar parlar amb les okupants. Aquestes pràctiques "intimidatòries i agressives" es van mantenir fins a l'execució del sorprenent desallotjament el passat 14 d'abril. Alguns integrants de 'l'empresa' Desokupa, que no consta en el registre mercantil, han residit temporalment en un mòdul prefabricat a l'interior de l'edifici, vetllant des del desallotjament fins al començament de les obres.

El gran grup de Desokupa

Aquest escamot format per vuit homes corpulents va lliurar una targeta d'empresa -amb un número de mòbil i una adreça web- als Mossos que es van personar el dia del desallotjament. A la pàgina, així com al portal digital milanuncios.com, es pot llegir: "Desokupa. Empresa especialitzada en aturs de pisos ocupats a la força i sense contracte de lloguer, mètodes legals, en menys de 72 h recuperem l'habitatge , a tota la península. Eficàcia en més del 90 per cent dels casos ".

Un anunci amb un estil i reminiscències que recorden al que es podia llegir en l'any 2009 al mateix portal: "Morosos Bcn. Grup de professionals amb més de 20 anys d'experiència en el sector. Som especialistes en la gestió de cobraments impagats , deutes i fraus. utilitzem mètodes ràpids i expeditius i comptem amb una assessoria jurídica especialitzada en impagaments. Cobraments expeditius, fins i tot sense factura i en diners B, no importa l'antiguitat, utilitzem tècniques pròpies de garantida eficàcia, amb ètica i dins de la legalitat ".

Tots dos negocis tenen en comú el nom de Daniel Esteve. D'una banda, el seu número de telèfon apareix com a contacte al web de Desokupa. De l'altra, Esteve va ser detingut en una operació policial a Castelldefels contra Morosos Bcn a 2008. Entre els cercles policials era conegut com "el segurata", per la seva tasca professional en el món de la seguretat privada en sales de festa de Barcelona i Eivissa, segons ha informat El Periódico.

Arran de la denúncia que van interposar diverses persones "coaccionades brutalment" -des Figueres fins València- per membres de Morososbcn, la unitat de segrestos i extorsions dels Mossos va iniciar una investigació dirigida pel Jutjat d'Instrucció 3 de Gavà. El 4 de novembre de 2008, el Grup Especial d'Intervenció (GEI) dels Mossos va dur a terme l'operació per detenir Esteve, acusant-lo dels càrrecs de detenció il·legal, vexacions, amenaces i associació il·lícita. Més enllà de les detencions, aquesta actuació policial va transcendir per la condemna d'un any de presó i un d'inhabilitació que va rebre un dels agents que van participar en l'operatiu. La sentència condemnava l'agent per destrossar-amb una granada atordidora el testicle dret i part de l'altre a Antonio Coscolín, company de Daniel Esteve aquella nit.

Gimnasos, arts marcials i extrema dreta

Anys després, aquest lluitador de Mixed Martial Arts (MMA) i ex seguretat privada de discoteques ha constituït l'empresa d'esdeveniments L'Illa Fighting Championship S.L., organitzadora de l'International Fighting Championship. La cinquena edició d'aquesta vetllada de combats, celebrada al pavelló de la Vall d'Hebron el passat 15 de maig, va reunir lluitadors internacionals de disciplines com les MMA, K-1, Muay Thai i boxa.

Poques setmanes abans de la cita esportiva, diversos testimonis presencials situen a Esteve dirigint a la resta de membres de la guerrilla que van participar en el desallotjament de Can Dimoni, assignant-los posicions i funcions. No obstant això, els testimonis asseguren que Estevele va recomanar a un membre de l'empresa propietària de Can Dimoni, present en els voltants de la finca, que contractés "a un altre comando, ja que amb els homes que té disponibles no sap si podrà defensar l'edifici durant la nit ".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS