dijous, 17 de desembre del 2015

EL MENTIDER MÉS COMPULSIU DE LA GALÀXIA. Fernández Díaz torna a assenyalar els Mossos pel robatori de cable de coure. Destaca un dia després dels últims talls a la línia ferroviària que el 40% d'aquest tipus de delictes es produeix a Catalunya. MENTIX MÉS QUE UN cosaco. Des de 2011, la Policia i la Guàrdia Civil han realitzat 11.442 detencions en les diferents cadenes d'aquest negoci: lladres, compradors, vendedores.Por distribució geogràfica, les províncies que tenen una major incidència segons l'estadística del Ministeri de l'Interior són València, Toledo, Alacant, Madrid, Múrcia, Sevilla i Saragossa, Madrid, Sevilla, València, Alacant, Biscaia, Las Palmas i Cadis.































El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha assenyalat aquest dimecres que més del 40% de robatoris de coure a Espanya, tant en infraestructures ferroviàries com de xarxa elèctrica, es produeix a Catalunya, comunitat que no gaudeix de la "estratègia de seguretat" del Ministeri perquè la competència és dels Mossos.

En una roda de premsa a Barcelona, ​​el ministre ha explicat que les dades de 2014, l'últim any amb les xifres tancades, revelen l'alt nombre de robatoris a Catalunya, una comunitat que suma el 41,8% del total del coure sostret a xarxes ferroviàries a Espanya, el que representa 142 quilòmetres.

Així mateix i segons les dades d'Interior, aquest percentatge encara puja més, fins al 48% del conjunt d'Espanya, els robatoris de coure en infraestructures de transport d'energia elèctrica a Catalunya.

"No faig cap valoració, només dono les dades", ha dit Fernández Díaz, que ha recordat que aquestes dades, que van "a l'alça", es produeixen en una comunitat en què les tasques de seguretat les realitzen els Mossos d'Esquadra , mentre que a la resta d'Espanya els robatoris van a menys "fruit d'una estratègia de seguretat" que lluita contra les màfies criminals.

Segons ha explicat el ministre d'Interior, el tema del robatori de coure és un assumpte internacional que preocupa a molts països i, per aquest motiu, el Govern ha "aprovat una estratègia de seguretat per fer front a aquesta criminalitat organitzada", el que està funcionant a la resta d'Espanya perquè està baixant de manera "sensible" aquest tipus de successos, a diferència de Catalunya.

El titular d'Interior ja va alertar el passat estiu de l'augment de robatoris de cable de coure a Catalunya i va oferir als Mossos col·laboració dels cossos de seguretat de l'Estat.

"Menys medalles a la Verge i sigui seriós"
La reacció per les declaracions de Fernández Díaz no s'han fet esperar. El Sindicat de Mossos d'Esquadra (SME) ha afirmat que "les insinuacions que a Catalunya hi ha més robatoris de coure per ser competència de Mossos són una vergonya".

"Que un ministre de l'Interior tiri pedres a un cos policial és d'una irresponsabilitat terrible. Menys medalles a la Verge i sigui seriós ", han etzibat al ministre els responsables del sindicat policial.

"Cansen massa les acusacions de diferents ministres respecte al cos de Mossos. Amb un interès polític absolut. Vergonyós ", ha escrit el secretari general i portaveu del SME, Antoni Castejón, en el compte de Twitter del seu sindicat.

El robatori de coure és un negoci milionari a Espanya, tant per lladres que després ho venen al mercat negre, com per a les empreses que pateixen els desperfectes i han de emprendre reparacions.

 Només en els últims quatre anys, les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat han intervingut 2.600 tones d'aquest metall, que havia estat sostret de línies ferroviàries, línies elèctriques, fàbriques, magatzems, obres, pous de reg, camps eòlics i fins i tot habitatges buits o finques rurals. Al preu actual del mercat que estableix la Borsa de metalls de Londres (5240 $ per tona), el coure robat aconseguiria avui dia un valor superior als 12 milions d'euros. No obstant això, aquest preu és molt inferior als màxims assolits el 2010 de 10.000 dòlars per tona, impulsat pel creixement de l'economia xinesa i la seva major demanda.

 Un cop sostret, els lladres -principalment grups organitzats de diferent grandària i especialitzats en aquesta activitat- ho introdueixen al mercat negre a través de la seva venda a comerciants d'aquest material en centres il·legals dedicats a la recollida de ferralla. Des de 2011, la Policia i la Guàrdia Civil han realitzat 11.442 detencions en les diferents cadenes d'aquest negoci: lladres, compradors, venedors ...

 Per distribució geogràfica, les províncies que tenen una major incidència en la demarcació de la Guàrdia Civil són València, Toledo, Alacant, Madrid, Múrcia, Sevilla i Saragossa mentre que a la demarcació de la Policia Nacional són Madrid, Sevilla, València, Alacant, Biscaia, Las Palmas i Cadis, segons l'estadística del Ministeri de l'Interior.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS