dimarts, 17 de novembre del 2015

Un grup d'antics treballadors del sector financer i empresaris catalans llançaran a les pròximes setmanes una campanya a de recaptació de fons a través d'internet per donar els primers passos amb els que obrir, en 18 mesos, Caixa Catalana, una nova caixa d'estalvis, obertament favorable a una Catalunya independent.
































Un grup d'antics empleats de banca i empresaris catalans estan ultimant el llançament d'una campanya de captació de fons a través d'internet (per mitjà de la plataforma Verkami, o similar) per obrir una nova caixa d'estalvis obertament independentista a Catalunya en la primera meitat de 2018. I és que els impulsors d'aquest projecte cooperatiu esperen poder tenir oberta la seva entitat, Caixa Catalana, en uns 18 mesos.

"Nosaltres hem sorgit des de baix de tot. Som extreballadors, prejubilats, gent de l'empresa, professors ... no tenim cap dependència de partits polítics", explica Joan Olivé, president de l'Associació per la Nova Caixa Catalana, organització l'únic objectiu és fundar aquesta cooperativa de crèdit. "Ens alimentem amb l'energia de l'independentisme i, literalment, vivim a internet", afegeix.

L'embrió del projecte, amb tot just un any de camí, encara ha d'afrontar algunes dificultats, com són els estudis de viabilitat, la captació de capital inicial i l'obtenció d'una llicència per operar en un mercat regulat. Malgrat les complicacions, el boicot a la banca tradicional encoratjat per sectors independentistes arran de la carta conjunta de AEB i CECA contra la independència de Catalunya ha revitalitzat el projecte. "Tenim un 50% de la població catalana com target nostre", opina Olivé.

L'objectiu d'aquesta nova caixa d'estalvis vindria a rescatar, en part, l'esperit de les antigues caixes d'estalvi i cooperatives de crèdit, en el sentit de concedir crèdits a sectors amb menys accés al mateix, petites empreses, etc. "Mentre l'atur a Catalunya sigui superior al 8%, especial i gairebé total dedicació a finançar la feina", anticipen.

La llicència bancària, subcontractada?

Després del projecte, a més d'antics empleats de bancs i caixes d'estalvis catalanes (totes absorbides o convertides en bancs privats), hi ha empresaris simpatitzants amb l'independentisme. Entre ells, per exemple, propietaris de companyies informàtiques que presten serveis a la banca tradicional.

En qüestió de setmanes els promotors de Caixa Catalana planegen iniciar la campanya de captació de fons via internet per ajuntar uns primers 30.000 euros amb els quals elaborar els primers "estudis de viabilitat econòmica i viabilitat jurídica".

La gran dificultat, tal com reconeixen, serà aconseguir que el Banc Central Europeu els concedeixi una llicència bancària amb la qual operar en el mercat i poder accedir a la liquiditat del BCE. Tot i així, els seus impulsors expliquen que estan buscant alternatives, com seria arribar a una aliança "amb alguna cooperativa de crèdit o Raiffeisen banks [entitats cooperatives d'origen alemany] ja existents".

4,5 milions de capital inicial

El pla d'inicial dels promotors d'aquesta caixa independentista és aconseguir uns 45.000 socis que aporten 100 euros cadascun. És a dir, donar els primers passos amb un capital inicial de 4,5 milions d'euros, que estaria gestionat per persones alienes als promotors bàsics del projecte. Aquest capital "estarà dipositat a la Laboral Kutxa, amb una administració mancomunada de 5-7 persones independents, que seran responsables que aquest capital vagi exclusivament destinat a la cooperativa", explica Olivé, que explica que a més es demanarà uns diners extres "a fons perdut "per administrar adequadament el capital.

Malgrat la seva obert independentisme, els impulsors de Caixa Catalana no volen limitar el seu projecte només a Catalunya. "A Espanya hauria de promoure una nova cooperativa de crèdit popular, que prou necessitat hi ha", opina Olivé, que es mostra a favor de treballar en favor d'iniciatives similars a nivell internacional.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS